Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

30 martie 2009

Sarmalute cu ciuperci in foi de stevie


Un adevarat deliciu, nu pot sa va povestesc cat de fine si delicioase sunt aceste sarmalute!
Daca nu le-ati incercat inca, va recomand din suflet aceasta reteta!


Iata ce am folosit:
5 legaturi frunze de stevie (in total cca 50 de foi), 500g ciuperci, 300g orez, 3 fire ceapa verde si 3 fire usturoi verde, 2 linguri bulion, o legatura patrunjel verde si una de marar.

Si cum am procedat:
Am spalat bine frunzele de stevie si le-am taiat coditele, apoi am pus o cratita cu apa si putina sare pe foc, iar cand apa a dat in clocot am introdus frunzele in apa fierbinte si am oprit focul. Le-am lasat vreo 5 minute, nu mai mult, pentru ca frunzele sunt destul de fragede.

Am spalat ciupercutele si le-am taiat cubulete marunte.
Am spalat apoi orezul bine de tot in apa fiarta, pana ce apa a ramas limpede.
Am spalat ceapa si usturoiul si le-am tocat marunt.

Am luat apoi o cratita, am pus doua linguri de ulei si am inabusit ceapa si usturoiul tocate, apoi am adaugat orezul pe care l-am inabusit la randul lui.
Am adaugat apoi o cana de supa, pe care o aveam in frigider. Daca nu aveti supa, puteti prepara dintr-un cub, sau adaugati pur si simplu apa.

Lasati sa se inmoaie putin orezul, dar nu de tot, apoi adaugati ciupercutele taiate, mai amestecati putin, adaugati sare si piper, apoi verdeata tocata si luati vasul de pe foc.

Lasati sa se raceasca compozitia, apoi adaugati o lingura de bulion si omogenizati.

Pregatiti vasul pentru sarmale.
Eu am folosit de data asta un vas de lut pe care insa nu l-am mai pozat, pentru ca s-a stropsit prea tare si arata ca dupa razboi :)

Asaaaa! Acum, la impachetat, va trebuie multa rabdare si delicatete!
Pentru ca foile de stevie sunt mici si fragile, impachetatul devine destul de laborios. Dar merita, va asigur!

Dupa ce le-ati impachetat frumos si le-ati asezat asa cum le vine lor bine, cercuri, cercuri pana ce s-a epuizat compozitia, pregatiti un sos dintr-o
lingura-doua de bulion in care mai puneti putina verdeata, sare si piper si rasturnati deasupra sarmalelor. Daca nu le acopera, adaugati fara grija apa.

Introduceti apoi vasul in cuptorul preincalzit si lasati sa patrunda domol, cam 20-30 de minute.

Le puteti consuma cu smantanica, cu mamaliguta, goale, calde sau reci... le puteti fura direct din cratita, intre mese, pentru ca nu va veti putea opri din mancat, asa sunt de bune!

S-aveti pofta!!!!

29 martie 2009

Budincute de urzici

Daca n-ar fi truda cu alesul, as manca urzici cu polonicul :)

Ei, si ca sa treaca mai usor partea neplacuta, cea cu alesul, am chemat o prietena sa-mi tina de urat si asa, mai o vorba, mai o cafeluta am ales cam un kilogram si jumatate de urzici.

Am facut mai intai un piure de urzici pe care n-am mai apucat sa-l fotografiez, dar va voi descrie reteta, iar din ce a mai ramas dupa ce ne-am infruptat trei pesoane pe saturate, am preparat o budincuta in noile mele vasulete :)

Iata acum reteta pentru Piureul de urzici!

Ce am folosit:
1,5 kg urzici, 5 fire ceapa verde, 5 fire usturoi verde, 2-3 linguri ulei, doua linguri faina, 200ml lapte, sare, 1 lingura hrean ras.

Cum am procedat:
Am spalat bine urzicile si le-am taiat coditele. Am pus intr-un vas cam 2,5 l apa cu putina sare la fiert iar cand apa a dat in clocot am adaugat urzicile si le-am lasat vreo 15 minute.
Le-am strecurat apoi fara sa arunc apa in care au fiert si, dupa ce s-au racorit putintel, le-am tocat si le-am pus intr-un bol.

Am tocat apoi ceapa si usturoiu verde si le-am pus si pe ele intr-un bol.

Am pregatit si sosul intr-o cana, astfel: am pus cele doua linguri de faina si am adaugat treptat laptele rece amestecand continuu pana a devenit ca o smantanica subtire.

Am luat apoi o cratita, am pus 2-3 linguri ulei, ceapa si usturoiul tocate si am pus-o pe foc mic, amestecand continuu ca sa nu se prajeasca, ci doar sa se inmoaie bine. Am adaugat apoi urzicutele tocate si le-am inabusit si pe ele putin, apoi am adaugat o cana din zeama in care au fiert, putina sare si apoi le-am mai lasat 15 minute sa fiarba acoperite.

Dupa 15 minute am adaugat si hreanul ras, apoi sosul si am amestecat continuu ca sa nu faca cocoloase.
Gustam si daca mai este nevoie adaugam sare. Eu am adaugat si o lingura suc de lamaie.

Si gata piureul de urzici!

Fiecaruia dintre noi ii place sa-l consume in mod diferit: sotul meu le vrea cu oua baute alaturi, eu il prefer cu hrean proaspat ras pe deasupra dar se poate consuma si cu mamaliguta, sau ochiuri, sau cascaval ras.

Si acum, reteta pentru Budincutele de urzici!

Ce am folosit pentru patru budincute:
o cana piure de urzici, o felie de franzela inmuiata in lapte, un ou, putin cascaval ras, eu am avut cascaval afumat si am folosit un cubulet de marimea unei cutii de chibrituri, daca mai folositi sau mai stiti cum arata, ca altceva nu-mi vine in minte :)

Cum am procedat:
Am inmuiat o felie de franzela in lapte rece si am adaugat-o in piureul de urzici impreuna cu galbenusul si o lingura de cascaval ras si le-am mixat impreuna.
Am batut albusul spuma si l-am incorporat usor, amestecand cu o lingura de jos in sus pana s-a integrat.

Am tapetat formele cu unt si pesmet si le-am umplut cu compozitia de urzici.


Aveti grija sa nu umpleti formele ochi pentru ca vor creste.
Am presarat deasupra putin cascaval ras, si iata cum aratau inainte de a le introduce in cuptor.



Ei dar asta nu este tot! Se aseaza formele intr-un vas cu apa care se introduce apoi in cuptorul incalzit si se lasa cca 20 de minute la foc potrivit. Dupa 15 minute puteti verifica, dar nu inainte, ca sa nu se lase.

Cand sunt rumenite frumos, asa ca in poza, verificati totusi si cu scobitoarea daca s-au copt.


Se scot si se consuma atat calde cat si reci, eventual cu putina smantanica.

Pofta bunicica!

28 martie 2009

Ce te face sa te lingi pe degete?


(Scuze pentru calitatea pozei! Este una dintre primele fotografii realizate pentru acest blog, asa ca puteti observa experienta dobandita dupa sase luni de exercitiu :))

Laura scumpa, multumesc ca mi-ai dat dat ocazia sa-mi trec in revista preferintele culinare, care nu sunt, din pacate, putine :)

Intrebarea este, deci:

Ce te face sa te lingi pe degete?

Si iata si raspunsul meu:

1) Icre de Manciuria - as manca tot timpul;

2) Branzica cu mucegai albastru - obisnuiesc sa am in frigider mai tot timpul Danish blue;

3) Fructele, in ordinea preferintelor: pepene verde, pepene galben, kiwi, zmeura, capsuni, mango, papaya, visine, prune, pere, struguri... urmand si celelalte fructe;

4) Frisca, dar numai in asociere cu fructe;

5) Ciocolata, in special integrata in prajituri, glazuri, bomboane; in fruntea preferintelor sta ciocolata cu aroma de cafea;

6) Dintre supe si ciorbe: ciorba de salata verde, supa-crema de ciuperci - sunt pe acelasi loc;

7) Dintre mancaruri fara carne: piure de urzici si de spanac, ca tot e sezon si ciupercile in orice forma, dar in fruntea preferintelor sunt cele coapte cu putin unt si sare;

8) Carnea: puiul copt in punga dar si rotisat si pestele aproape in orice forma;

9) Mancare din organe: creier pane, drob, rinichi la gratar, tocanita de inimioare, ficatei de pui fripti cu usturoi, tochitura etc.;

10) Placinteeeeee: cu dovleac - pe primul loc, apoi cu mere si cu branza;

11) Pra-ji-turi, ha! Imi plac: savarinele, amandinele, tartele cu fructe, diplomatul si lista poate continuaaaaa, aproape fara limita :)

12) si nu in ultimul rand, cateva asocieri mai mult sau mai putin obisnuite: musli cu putina miere, un galbenus de ou si lapte, branzica albastra cu fructe, branzica telemea cu gem... si cam atat.

Dau mai departe leapsa tuturor fetelor (si baietilor :)) care ma urmaresc, precum si celor din listuta mea care n-au primit-o inca!

26 martie 2009

Un premiu fresh pentru voi

Am primit acest premiu "fresh" de la Marcela - Marcela's blog, pe care o admir pentru ca are un blog deosebit. Va rog sa o vizitati ca sa va convingeti.
Multumesc Marcelina, ca te-ai gandit la mine!

Si pentru ca darul ei trebuie sa mearga mai departe, ofer la randul meu acest premiu urmatoarelor bloguri prietene pe care va recomand sa le vizitati:

Miha - Dulciuri fel de fel
Ioana - Kitchen For Dummies
LeoFlori - Home made cookies by Leo Flori
Gabi Cara - Gabriela's Blog
Flor - Delicii by Florance
Leila si Lory - Bucataresele vesele
Cristina - Bucataria mea online
CristinaK - CristinaK's blog
Edith - Edith's kitchen & more

19 martie 2009

Tort de ciocolata cu aroma de cafea si visine


Acest tort intruneste toate calitatile unui desert spectaculos.

Blatul pufos, ciocolatos si cu aroma de cafea, cele doua creme de ciocolata alba si neagra imbogatite de gustul picant a visinelor, coroana de frisca ce imbraca tortul intr-o mantie catifelata, iar ca o chintesenta a tuturor acestor arome, savoarea fructelor dulci-acrisoare si viu colorate avand si rol de decor.

A fost apreciat de spectatori si degustatori cu urmatoarele calificative: aoleu, fabulos, delicios, minunat si apoi... s-a lasat o liniste deplina.

Iata ce am folosit:
pentru blat: 6 oua, 180g unt, 200g zahar, 40g cacao, 50g amidon, o lingura fulgi de ciocolata.
pentru mousse-ul de ciocolata alba: 1 tableta ciocolata alba (cca 100g), 200ml frisca lichida, o lingurita gelatina, o lingura lichior de migdale;
pentru mousse-ul de ciocolata neagra: 1 tableta ciocolata amaruie (cca 100g), 200ml frisca lichida, 1 lingurita gelatina, o lingura coniac Napoleon;
pentru glazura: 1 tableta ciocolata amaruie, 50g unt, 50ml frisca;
pentru decor: 250g creme patiserie batuta si fructe: eu am folosit capsuni, kiwi, cirese de pamant(physalis) si coacaze rosii.
In plus, am mai folosit 700g visine congelate (doua pungi a cate 350g).
Pentru insiropat: doua cesti cu cafea la filtru, indulcita si aromata cu o lingura de coniac.

Cum am procedat:
Am lasat de cu seara la decongelat visinele intr-o strecuratoare asezata deasupra unui bol, in asa fel incat sa se scurga sucul pe masura ce se decongeleaza.
Pentru blat: am separat galbenusurile de albusuri; am batut untul cu 150g zahar si am inglobat pe rand galbenusurile, apoi am adaugat amidonul amestecat cu cacao; am batut albusurile cu un praf de sare si cu 50g zahar apoi le-am incorporat in crema de galbenusuri.
Am incins cuptorul la 180 grade C, am asezat aluatul intr-o forma de tort cu circumferinta de 26cm tapetata cu hartie si am lasat la copt cca 45 minute.
Pentru mousse-ul alb: am incalzit 100g frisca lichida si am topit in ea ciocolata alba la bain marie. Am dizolvat o lingurita de gelatina si cand amestecul s-a racorit am adaugat gelatina si am omogenizat. Restul de frisca am batut-o si am incorporat-o in amestecul de ciocolata, lingura de licior de migdale si apoi am dat crema la frigider.
Pentru mousse-ul negru: am procedat la fel ca la cel alb, numai ca am adaugat o lingura de coniac Napoleon, apoi am dat crema la rece.
Am pregatit o cafea la filtru (cca 2 cesti), am indulcit-o si am imbunatatit-o si pe ea cu o lingura de coniac, apoi am lasat-o sa se racoreasca.
Intre timp blatul s-a copt, l-am scos din forma si l-am lasat sa se raceasca.

... Si acum este binevenita o pauza de cafea cu... bineinteles o lingurita de coniac...

Ei, si dupa cafea, incepe montareaaaaa.
Am taiat blatul frumusel in 3 felii, cu grija pentru ca a iesit taaaare pufos. Asezam prima felie de blat pe un platou si o insiropam cu cafeaua racita.
Scoatem apoi din frigider mousse-ul negru, luam din compozitie vreo 10 linguri pentru imbracat tortul, apoi asezam deasupra blatului mousse-ul in care am incorporat jumatate din cantitatea de visine scurse.
Asezam apoi a doua felie de blat, o insiropam si pe ea si asezam deasupra mousse-ul alb in care am incorporat cealalta jumatate din cantitatea de visine scurse.
Asezam deasupra a treia felie de blat, capacul, pe care il isiropam usor si acoperim tot tortul cu mousse-ul negru pastrat (fara visine incorporate).
Dam tortul la frigider pentru cel putin 4 ore.
Intre timp batem frisca, pregatim tot ce trebuie pentru glazura de ciocolata si fructele pentru decor.
Dupa 4 ore scoatem tortul, pregatim glazura de ciocolata la bain-marie si glazuram. Mai dam la frigider pentru 15 minute, apoi scoatem tortul si incepem sa lucram la impletitura din frisca. Decorul l-am realizat cum se vede in imagine, in plus am mai razuit putina cioco alba... pentru ca asa a vrut artistul :)

Ei, si acum sa va prezint si cateva foto cu sectiuni...



Cred ca straturile ar fi aratat mai bine daca l-am fi consumat a doua zi, dar musafirii au venit si... tortul s-a cam topit la propriu si la figurat :)

15 martie 2009

Cadoul-premiu primit la concursul Christmas funny cuppy


Aceste ingrediente savuroase le-am primit acum cateva zile de la organizatoarele concursului Christmas funny cuppy "Ti gato rigolo de Noel"


Vibi - La casserole carrée din Canada
Isabelle - Les gourmandises d’Isa din Canada

.... la care Clipe dulci si parfumate a castigat premiul special pentru imagine cu Stelute sarbatoresti pentru Craciun.

Multumesc inca o data organizatoarelor precum si celorlalti membri ai juriului pentru apreciere si pentru premiul-surpriza pe care mi l-au daruit.

Ma simt onorata si totodata datoare sa multumesc pentru premiu in cel mai potrivit mod, respectiv sa prepar niste delicioase briose (cupcakes, muffins) din ingredientele primite, pe care le voi dedica organizatoarelor.

Mic dejun savuros si satios


M-am gandit sa va prezint si voua unul dintre meniurile noastre de "mic dejun" preparat intr-o zi obisnuita.

Iata ce cuprinde acest mic dejun:
Cate doua sandwich-uri de persoana, cu feliute de cascaval si sunca, preparate la sandwich-maker, de data aceasta din franzelute cu lapte cumparate de la cuptorul de paine, care merg foarte bine cu cate una sau doua foi de salata verde, cate doua oua fierte moi la pahar cu putina sare si piper si cate un ceai de fructe de padure cu cate o felie de lamaie. Daca preferati ceaiul indulcit, asa cum obisnuieste sotul meu, este recomandabil sa folositi o lingurita de miere de albine.

Acest mic dejun este suficient si recomandabil pentru persoane foarte ocupate care iau masa de pranz dupa-amiaza tarziu sau spre seara.
Pentru o hranire sanatoasa, intre acest tip de mic dejun si urmatoarea masa este suficienta o gustare dintr-un fruct sau un iaurt.

Alte variante de mic dejun savuros si satios... in episodul urmator :)

06 martie 2009

Premii noi... martisoare pentru voi


Am primit aceste doua premii de la Mononoke. Iti multumesc, draga Mononoke, pentru ca te-ai gandit la mine si mi-ai oferit aceasta frumoasa surpriza.

Si am mai primit de la Gabriela Cara acest nostim premiu. Iti multumesc si tie, draga mea Gabi, atat pentru premiu cat si pentru cuvintele frumoase.

Daruiesc la randul meu toate cele trei premii urmatoarelor fete dragute si harnicute: Cristina, Ramona, Gabi, Iulia (Gourmandine), Edith, Ginuca, Diana, Melianda, si Mihaela.

05 martie 2009

Leapsa muzicala

Am primit o leapsa mai speciala de la Didona, careia ii multumesc acum pentru dedicatia muzicala deosebita :)

Ofer si eu leapsa Iuliei, Isabelei si lui LeoFlori impreuna cu urmatoarea melodia care imi place foarte, foarte tare si pe care o consider incarcata de semnificatii:




Iata ce trebuie sa faceti:
- primitoarele trebuie sa trimita un comentariu cu impresia lasata de melodia oferita, sa aleaga la randu-le o melodie pe placul lor si sa o posteze pe blogul lor si sa dea Leapsa mai departe altor 3 persoane.

03 martie 2009

Tort diplomat cu piersici, capsuni si kiwi



Tare a mai fost bun si usor acest tort primavaratec pregatit pentru meniul de Martisor - si iute, iute s-a mai topit!

Iata ce am folosit:
20 buc. piscoturi (cumparate de la AnaPan, pentru ca sunt mult mai fine si mai pufoase, iar rezultatul este pe masura), un borcan compot de piersici, doua plicuri Crema de vanilie pentru tarte cu fructe de la Dr.Oetker, 400ml lapte, o cutie Creme Patisserie de 500ml de la Meggle, 8 capsuni maaari, si un kiwi.

Cum am procedat:
Am separat piersicile de zeama si le-am scurs bine-bine.
Am pregatit un vas dreptunghiular termorezistent potrivit ca dimensiune cu tava pe care urma sa asez tortul, si l-am tapetat cu folie alimentara lasand cu generozitate margini in afara vasului pentru a putea acoperi vasul dupa ce l-am umplut.
Am preparat crema conform instructiunilor de pe plic, apoi am adaugat - amestecand usor cu o lingura - si cubulete de piersici din compot (eu am folosit cca 6 jumatati de piersica).

Am batut apoi frisca (cu Creme Patisserie am obtinut o frisca excelenta!) si am bagat-o in frigider pana la montare.

Montarea tortului:
Am asezat in vasul tapetat cu folie alimentara mai intai un strat de piscoturi inmuiate in zeama de compot de piersici, apoi am asezat crema toata, iar peste ea inca un strat de piscoturi inmuiate si am acoperit cu marginile foliei apasand usor pentru o forma compacta. Am introdus vasul in frigider pentru minimum 5 ore (eu l-am lasat de pe o zi pe alta).

Am scos apoi vasul, am indepartat marginile foliei care acopereau tortul si am rasturnat tortul pe tava pregatita (am asezat tava peste vas si am rasturnat brusc, intr-o singura miscare).

Am ornat tortul cu frisca si fructe asa cum se vede in imagine. Puteti folosi si alte fructe sau alte tipuri de ornare, dupa imaginiatie.

Dupa cum probabil ati observat, am facut o obsesie pentru asocierea de culori: alb, rosu, verde... Daca ma intrebati, nu as putea motiva altfel obtiunea mea, decat ca mi se pare o asociere vesela si placuta ochiului...

Aici am apucat sa fotografiez o portie.... ca sa vedeti si in sectiune...

Crap la cuptor cu garnitura de cartofi natur

Asa cum v-am promis am revenit cu reteta pentru Crap la cuptor cu garnitura de cartofi natur, preparat din meniul de Martisor.

Iata ce am folosit:
doua rondele maricele de crap romanesc proaspat, o ceapa rosie, un morcov, un ardei gras verde, o lingurita usturoi granule, sare, cateva boabe de piper, 3 frunze de dafin, 2 linguri ulei de masline, o cescuta de vin alb, o jumatate de lamaie feliata si sucul de la cealalta jumatate si o lingurita arome pentru preparate din peste.

Cum am procedat:
Am spalat bine rondelele de peste, apoi le-am uscat cu un prosop de hartie.
Intr-o farfurie intinsa am amestecat o lingurita de sare, o jumatate lingurita piper, o lingurita granule de usturoi si doua lingurite arome pentru preparate din peste.

Am uns rondelele de peste cu ulei de masline si le-am tavalit prin mixul de arome apoi le-am asezat intr-un vas termorezistent.
Am turnat deasupra o cescuta de apa si am presarat peste rondele ceapa, morcovul si ardeiul gras si o jumatate de lamaie taiate rondele, zeama de la o jumatate de lamaie, vreo 10 boabe de piper si 3 frunze de dafin.

Am introdus vasul in cuptorul incalzit pentru 15 minute, dupa care am mai turnat deasupra o cescuta de vin alb si am mai lasat 10 minute.

Intre timp am pregatit cartofii.
I-am spalat, curatat si taiat cuburi potrivite, apoi i-am fiert in apa cu putina sare.

Dupe ce au fiert, i-am scurs de apa si i-am asezat intr-un bol si am presarat peste ei patrungel verde tocat.

Mod de prezentare: o bucata de peste iar alaturi cartofii natur cu fulgi de patrunjel verde.

Din pacate, n-am mai avut timp sa fotografiez nici vasul scos din cuptor si nici farfuriile, pentru ca ai mei asteptau cu nerabdare sa devoreze preparatele!

02 martie 2009

Cartofi umpluti cu ciuperci


Asa cum v-am promis, am revenit cu reteta pentru aperitivul pregatit pentru meniul de Martisor.

Iata de ce avem nevoie:
4 cartofi maricei, rotunjori daca se poate, vreo 10-15 ciupercute proaspete, in functie de marime, eu am avut 10 buc. cu diametre de cca 3-3,5cm, 50g unt, o ceapa medie, eu am avut 3 cepusoare verzi, un cubulet branza gorgonzola, 3 linguri smantana groasa, 2 linguri faina, o cescuta cu lapte (cescuta de cafea), putina sare, piper, cateva fire de patrunjel verde tocat, 100g cascaval (eu am folosit cascaval afumat), o lingura zeama de lamaie, 4 rosioare cerise.
Cum am procedat:
Am spalat bine cartofii si i-am fiert in coaja, la foc mic, cca 60 minute.
Intre timp am pregatit umplutura din ciupercute astfel: am spalat bine ciupercutele, le-am tocat marunt si le-am pus intr-un bol. Am curatat si am tocat marunt si ceapa, apoi am pus-o intr-o tigaie cu o lingura de unt la inmuiat pe foc mic. Dupa ce s-a inmuiat ceapa am adaugat si ciupercutele tocate, am pus putina sare si le-am lasat sa se inabuse cca 15 minute, la foc mic.

Intre timp am pregatit sosul. Am pus smantana intr-un bol, am adaugat faina, un praf se sare, un praf de piper, patrunjelul tocat, am subtiat apoi cu laptele.
Cand a scazut zeama lasata de ciuperci (nu de tot) am adaugat sosul si am amestecat continuu pana s-a legat bine. Am adaugat apoi cubuletul de branzica gorgonzola sfaramata intre degete si am omogenizat compozitia, am gustat, apoi am adaugat zeama de lamaie si gata.

Dupa ce au fiert cartofii, i-am lasat sa se mai raceasca putin, apoi i-am curatat de coaja. I-am taiat in doua pe mijloc si am scobit usor cu lingurita miezul lor, lasand o margine destul de groasa ca sa nu se rupa.

Am uns cu unt vasul termorezistent si am asezat jumatatile de cartof in asa fel cat sa incapa si sa umple vasul.

Pentru a le da mai multa stabilitate, am taiat cate o fasie subtire din partea lor concava inainte de a-i aseza in vas.

Am umplut apoi jumatatile de cartof cu ciupercute, asa cum se vede in imaginea urmatoare in partea din stanga, apoi am presarat deasupra cascaval ras, cum se poate observa in partea din dreapta.


Pentru o imagine mai placuta le-am mai pus cate un mot din rosioara cerise taiata in doua.


I-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 15-20 de minute. Verificati dupa 15 minute ca sa nu se arda dar sa prinda cascavalul o crusta usoara.

Si iata cum aratau cand i-am scos din cuptor:

Si putin mai de aproape:

I-am servit cu smantana asezata alaturi, in farfurii.

Nu am mai avut timp sa fotografiez farfuriile, pentru ca s-au repezit "vulturasii" sa-i devoreze :):)

Minunatul martisor de la sotul meu

Iata minunatul martisor primit de la sotul meu si etapele despachetarii surprinse si imortalizate de el:

Observati ca are si un pachetel-puiut! Ia sa vedem noi ce este in interioooor!

... un gadget, o margareta cu cristale Swarovskiiii :)

... aici incep sa desfac ambalajul... deja intuiesc ce este in interior, dar....

... deja imi place ce vad...

... sunt de-a dreptul incantataaa! Imi doream de mult acest "instrument" supeeeeerb!


waw! si are tastele albe, este suuuper!


... aici ii mangaiam tastele, dar inca nu am montat bateriile... etc. etc.
Va voi tine la curent cu impresiile... prima impresie este coplesitoare :) :) :)

Asus-ul meu (acum "vechi" - un laptop excelent de altfel) este putin invidios, dar nu-l voi parasi complet, pentru ca pentru business tot pe el il voi "munci"....

Meniu de Martisor

Ieri, 1 Martie, i-am avut pe copii la masa, pentru ca i-am invitat dar si pentru ca, asa cum m-a obisnuit in fiecare an, fiul meu mi-a adus martisorul asteptat, un pestisor de argint, simbol dedicat zodiei mele, spre a-mi intregi colectia.

Trebuie neaparat sa va spun ca de la sotul meu am primit un martisor mai consistent, un dar la care nici nu speram, dar pe care mi-l doream cu ardoare. Voi pregati un post separat cu imaginile surprinse de sotul meu in momentul despachetarii minunatului martisor.

Iar acum va foi prezenta meniul zilei de 1 Martie. Unele dintre feluri au mai fost postate pe blog si asta pentru ca, la randul meu, am indeplinit niste dorinte, daruindu-le celor dragi martisoare culinare :)

Deci.... Am avut ca aperitiv Cartofi umpluti cu ciuperci, gratinati cu cascaval afumat si rosioara cherise:


apoi o Ciorbica de salata verde (preferara nora-mi dar iubita de toti) acrita cu bors si dreasa bine cu ou si smantana (reteta aici)


Crap la cuptor cu garnitura de cartofi natur (pentru mine si nora-mea);


Pulpa de curcan la tava cu piure de cartofi si salata de muraturi (pentru fiul si sotul meu);
iar la desert acest minunat Tort diplomat cu piersici, capsuni si kiwi, cu muuulta frisca:


Retetele preparatelor si fotografiile suplimentare le voi posta in cel mai scurt timp.

01 martie 2009

1 Martie - Martisoare pentru fete

Pentru toti cititorii blogului Clipe dulci si parfumate:

Martisorul sa va aduca o primavara plina de dragoste, sanatate si noroc!

Semnificatia Martisorului:

Simbol ancestral al unui vechi scenariu de innoire a timpului in pragul primaverii, Martisorul este legat, conform traditiilor din batrani, de momentul mortii si nasterii simbolice a unei zeitati feminine autohtone - Baba Dochia, arata portalul crestinortodox.ro.

Potrivit aceleiasi surse, in prima zi a primaverii este sarbatorita ziua Babei Dochia. Acest personaj apare in descrierile etnografilor ca fiind o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste in ziua Sfintilor Mucenici, pe 9 martie.

Dochia aminteste de zeita Terra Mater si poate fi asociata cu zeita vanatorii Diana din mitologia romana sau cu Hera sau Artemis de la greci. Totodata, Martisorul este si denumirea populara a lunii martie, luna inceputului de an agrar.

In credinta populara, martisorul simbolizeaza funia anului care aduna, prin impletirea celor doua fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara, deoarece, in vechile societati traditionale erau cunoscute doar aceste doua anotimpuri "de baza", primavara si toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

In traditiile din zona Moldovei se arata ca martisorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheie, iar cea rosie caldura verii ce urmeaza sa vina.

Semnificatia martisorului s-a diluat putin cate putin, odata cu trecerea anilor.

In trecut, el era confectioat de catre mame, care adaugau la snurul bicolor, impletit din fire de lana, cate o moneda de argint sau chiar de aur si-l legau la mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.

Astfel, copiii erau aparati de rele si de boli, si aveau sa fie sanatosi, precum argintul, si rosii la fata, precum culoarea rosie din snur.
Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Foodieblogroll

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase