Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

30 martie 2010

Sosuri pentru carnea de miel


Tot cautand prin colectia mea de carticele cu retete pentru a definitiva meniul de Paste, am dat peste aceste retete de sosuri pentru carnea de miel intr-un numar al revistei Bucataria pentru toti si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua. Sper sa va fie de folos.

1) Sos fin acrisor

Ingrediente:
1 lamiie
200gr peltea de portocale
coaja rasa de la o portocala
2 lingurite de mustar
2 lingurite otet de mere
50 ml vin alb

Preparare:
Fierbeti timp de 5 minute, in 100 ml apa, lamiia curatat de coaja, taiata felii, impreuna cu coaja de portocala rasa. Separat, amestecati pelteaua cu vinul si otetul. Adaugati mustarul, apoi zeama strecurata in care a fiert lamiia. Amestecati bine. Acest sos trebuie turnat caldut peste feliile de friptura de miel.

2) Sos de hrean cu nuci sau migdale

Ingrediente:
500 ml lapte
2 linguri faina
50g nuci/migdale maruntita
1 lingura hrean
1 lingurita zahar
sare, piper

Preparare:
Fierbeti laptele si turnati-l fierbinte peste faina. Amestecati pentru omogenitate. Puneti din nou vasul pe foc potrivit si adaugati nucile/migdalele, zaharul si lasati la fiert, amestecind incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.
Cind sosul incepe sa se ingroase, adaugati hreanul, amestecati ingredientele si luati vasul de pe foc.
Acoperiti sosul pentru 5 minute si apoi puteti sa-l serviti cu carnea de miel
Tips: daca sosul e prea gros il puteti subtia cu putin lapte clad

3) Sos de ceapa cu vin

Ingrediente:
100 ml ulei
5 cepe date pe razatoarea mica
2 linguri faina
1 lingura otet
2 linguri apa
200-300 ml vin negru
1/2 lingurita zahar
3 galbenusuri fierte tari
sare/piper

Preparare:
Caliti ceapa in ulei, presarati apoi deasupra ei faina, rumeniti-o 5 minute si turnati peste amestec otetul, apa si vinul negru. Adaugati zaharul, sarea si piperul si lasati sa fiarba la foc potrivit, pina obtineti un sos bine omogenizat. Radeti galbenusurile pe razatoarea cu ochiuri mici si adaugati-le treptat in sosul luat de pe foc, amestecind incontinuu. Cind sosul este omogen, se poate trece printr-o sita pentru a fi cit mai fin.

4) Sos de tarhon cu lamiie

Ingrediente:
500 ml supa de pui sau de zarzavat
zeama stoarsa de la o lamiie
3 linguri miere
1 leg tarhon verde
sare/piper
Preparare: Rupeti frunzele de pe tulpinile de tarhon si lasati le intregi. Taiati cit mai fin tulpinile de tarhon si puneti le in supa de pui. Adaugati zeama de lamiie, mierea, piperul si sare dupa gust. Fierbeti amestecul pina cind incepe sa se ingroase. Adaugati frunzele de tarhon, mai tineti vasul 5 minute pe foc, apoi opriti focul. Acoperiti si lasati la racit. Se poate servi rece sau cald la orice mincare de miel.

5) Sos de menta

Ingrediente:
200 g frunza verzi de menta
1 lingurita frunza de patrunjel verde
150 gr coniac
150 ml smintina
50 gr unt
sare/piper

Preparare:
Amestecati toate ingredientele si cind amestecul este omogen puneti vasul la bain-marie, la foc potrivit si fierbeti timp de 5 minute

6) Sos chimichurri
A fost inventat in America de Sud

Ingrediente:
4 legaturi patrunjel verde
2 capatini de usturoi
150 ml ulei de masline
50 ml otet de vin rosu
sucul de la 1 lamiie
2 cepe rosii
1 lingura oregano verde
1 lingura de piper macinat, negru
1 lingurita sare

Preparare:
maruntiti cit mai fin patrunjelul, apoi adaugati in blender celelalte ingrediente si maruntiti-le. Trebuie sa obtineti o pasta cit mai fina. Sosul este foarte potrivit si de a marina carnea inainte de prajire sau de punere pe gratar

Si bonnus, inca o reteta, de Sos cu verdeturi, foarte buna pentru oua rosii!

Ingrediente: Un galbenus crud, 2 linguri mustar, 2 linguri ulei, zeama de la 1 lamaie, 1 cartof fiert, 1 legatura verdeata (hasmatuchi, patrunjel), 1 legatura ceapa verde, 1 lingura smantana, sare, piper.

Preparare: Se fierbe cartoful, se zdrobeste cu o furculita si se lasa la racit. Se freaca apoi cu mustarul, galbenusul crud si ueliul. Se adauga zeama de lamaie, smantana, sarea si piperul, amestecand bine dupa fiecare ingredient.
Se spala ceapa si verdeata, se taie marunt si se incorporeaza in sos.

Spor la bucatarit!

28 martie 2010

Premii noi, de Florii, pentru voi!



Dragele mele, desi am avut o perioada de inactivitate pe blog, motivata de o perioada de hiperactivitate profesionala, am primit totusi aceste noi premii de la Just me, o pasionata si talentata culinareasa. Va invit sa-i faceti o vizita si va asigur ca veti descoperi in blogul ei muuuulte retete gustoase.

Si pentru ca darurile trebuie sa plece mai departe, ofer la randu-mi dragalasele premii, impreuna cu gandurile mele bune, tuturor celor care nu le-au primit inca.

Va doresc o seara excelenta si o saptamana spornica si pozitiva!

16 martie 2010

Cornulete fragede


Week-end-ul trecut am fost invitata la masa de mama-soacra. Si cum nu era sa ma duc cu mana goala, iata ca am facut niste cornulete fraaaagede si gustoase de numa' (de fapt, intocmai pe gustul sotului meu care a formulat "caietul de sarcini" cu lux de amanunte. Adica: sa fie umplute cu gem si cu nuca, sa fie rulate mai intai in forma de sul si taiate, sa fie micute - de maxim 3-4 cm, sa nu ramana portiuni fara umplutura.

Iata ce am folosit:

pentru aluat: 300g faina, 200g unt sau margarina (eu am folosit 100g margarina si 100g grasime de curcan), 50g zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilinat, un galbenus de ou, o priza de sare, o lingurita bicarbonat dizolvat in suc de lamaie, 2-3 linguri iaurt (sau bors, sau apa minerala, sau bere) ;
pentru umplutura: 2 linguri gem de macese, 2 lingura nutella, 2 linguri nuci rumenite si macinate (in cazul in care crema iese prea consistenta, puteti adauga albusul batut spuma).

Cum am procedat:

Am amestecat cu degetele (fara a framanta) faina cu margarina si untura de curcan pana a devenit o masa nisipoasa, apoi am adaugat galbenusul, zaharul, aromele, bicarbonatul stins si iaurtul si am uniformizat compozitia pana a devenit un aluat ca o plastilina, pe care l-am pus intr-un bol acoperit cu folie alimentara si l-am introdus in frigider pentru cca 1 ora.

Intre timp am pregatit umplutura. Am amestecat intr-un bol gemul de macese cu nutella si nuca macinata.

Dupa o ora am scos aluatul din frigider, am pregatit masa de lucru pe care am pudrat-o cu faina, am luat bucati de aluat din care am intins foi de cca 7cmx20cm pe care le-am uns cu crema, apoi am rulat foile pe latura mare si am taiat sulul din 4 in 4 cm (aproximativ, pentru ca nu le-am masurat).

Aluatul nu este prea elastic, insa poate fi modelat f. usor, precum plastilina. Daca se rupe pe alocuri, se poate completa partea rupta cu bucatele de aluat, se repara f. usor.

Le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt (eu nu le-am mai uns cu nimic) si le-am introdus in cuptorul preincalzit, la foc moderat, pentru cca 16 minute.

Dupa ce s-au copt le-am scos si le-am tavalit prin zahar pudra vanilinat si le-am asezat pe un platou.


Au iesit fffff fragede si gustoase. In ce priveste aspectul, ma supun judecatii voastre :)
Am facut si cateva in forma traditionala:

Pofta bunicica si o dupa-amiaza excelenta va doresc tuturor!!!!

14 martie 2010

Briose cu glazura de lamaie si confetti


Aceste briose le-am facut mai demult, dar nu am apucat sa le postez pana acum.

Iata ce am folosit pentru 9 buc.:

pentru briose: 3 oua, 2 banane, 200g zahar, 150g unt topit, 250g faina, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita praf de copt, 100g fulgi de ciocolata alba, vanilie, coaja de lamaie, un praf de sare;
pentru glazura: 2 linguri lapte praf, 4 linguri zahar pudra, suc de lamaie;
pentru decor: firisoare colorate din zahar

Cum am procedat:

Am batut cele 3 oua cu zaharul, apoi am adaugat untul topit, bananele pasate, faina cernuta impreuna cu bicarbonatul si praful de copt, apoi am adaugat fulgii de ciocolata, vanilia si coaja de lamaie plus praful de sare si am omogenizat compozitia.
Am umplut apoi formele de briose tapetate in prealabil cu hartiute si le-am introdus in cuptorul preincalzit, la temperatura medie, pentru cca 35-40 de minute. Verificati dupa 20 de minute, intrucat coacerea este diferita in functie de cuptor.

Dupa ce s-au copt, le-am scos din tava si le-am lasat sa se raceasca pe gratar. Intre timp am pregatit glazura din lapte praf, zahar pudra si suc de lamaie. Am turnat glazura peste birose si am presarat cu firisoare colorate din zahar.

Au iesit delicioase si destul de aspectuoase.


Sunt foarte potrivite pentru party-uri.
O Duminica excelenta va doresc tuturor!

12 martie 2010

Salata de fructe... pe bat


Un alt fel de a servi fructele...

Daca vreti sa va impresionati familia sau prietenii, ori doar sa va rasfatati putin, alegeti acest mod de a consuma fructele. Jocul de culori si armonia gusturilor este rezultatul imaginatiei voastre. Alegeti fructele cele mai iubite de voi, ori doar pe cele ce le aveti in frigider si dati frau liber imaginatiei.


Puteti adauga putina frisca sau putin sos de ciocolata, ori le puteti consumati asa, simple.


Orice varianta ati alege, va asigur ca este un desert delicios si reconfortant.
Va doresc tuturor un sfarsit de saptamana excelent!

11 martie 2010

Premii de primavara... adormita sub nameti





Am primit aceste frumoase si primavaratice premii de la Miha, careia ii multumesc si o puuup dulce. Va recomand cu caldura sa vizitati blogul ei plin cu retete delicioase insotite de poze frumoase.

Ofer la randul meu premiile celor care nu le-au primit inca si va doresc tuturor o seara excelenta.

09 martie 2010

Turnul Babel cu garnitura de cartofi taranesti

Week-end-ul trecut am reprodus aceasta friptura delicioasa la care - asa cum imi este felul - am mai facut unele modificari. Pot spune ca a iesit PERFECTA!

Iata ce am folosit pentru 4 turnulete:

4 felii de muschiulet de porc, 4 felii de piept de pui, o vanata, un dovlecel, doua rosii, 200g mozzarella, 4 ciuperci champignon, 4 rosii cerise, sare, piper, usturoi, ulei de masline, sos de soia, patru tepuse pentru frigarui.

Cum am procedat:

Am feliat muschiuletul de porc si pieptul de pui.
Am facut un sos din 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri sos de soia, sare, piper si usturoi si am pus feliile de muschiulet si piept de pui intr-un bol impreuna cu sosul, la macerat, pentru cca 2-3 ore in frigider.
Intre timp am feliat vanata si dovlecelul, am presarat feliile cu putina sare si le-am lasat la scurs intr-o strecuratoare.
Dupa doua ore, le-am spalat si le-am uscat cu prosoape de hartie, apoi le-am uns cu ulei de masline cu o pensula si le-am fript pe gratar pe ambele parti, doar putin.
Am scos apoi si carnea si am fript toate feliile pe gratar.
Dupa aceea, am luat un vas termorezistent, l-am uns cu unt si am format turnulete folosindu-ma de betigase pentru frigarui, astfel: am asezat o felie de piept de pui, apoi una de vanata, una de dovlecel, una de rosie, una de mozzarella, apoi o felie de muschiulet, una de vanata, una de dovlecel, una de rosie, una de mozzarella, o ciupercuta, o bucatica de cascaval si am terminat cu o rosioara cerise, asa cum se vede in imagine.

Asa am format toate cele patru turnulete, apoi am introdus vasul termorezistent in cuptorul preincalzit si le-am lasat pentru cca 15-20 de minute, doar sa se intrepatrunda gusturile si sa se topeasca mozzarella.


Sfat: cand scoateti vasul din cuptor, nu scoateti imediat tepusele, asteptati sa se mai raceasca putin ca sa nu se incline turnuletele. Daca vreti sa serviti friptura fierbinte, atunci puteti pastra tepusele decorandu-le insa cu putin staniol in partea care iese din turnulet.

Le-am servit cu garnitura de cartofi taranesti, pentru ca asa a fost dorinta mesenilor, dar merg excelent cu legume coapte la gratar si sunt si mai sanatoase asa.

Au iesit excelente, va recomand sa le incercati.

07 martie 2010

Tortulete individuale Kodrit Kadir

Simplu si bun, usor de facut si aspectuos, acest desert este un deliciu pentru a incheia pranzul de week-end.

Iata ce am folosit:

pentru blat: 1 ou, 100g zahar, 100ml lapte, 100ml ulei, un pliculet praf de copt, 100g faina, 3 linguri cacao, 1 lingurita cafea instant;

pentru crema caramel: 5 oua, 800ml lapte, 200g zahar, zahar vanilinat sau baton de vanilie, esenta de rom, dupa gust, un praf de sare.

pentru sirop: 10 linguri zahar

Cum am procedat:

Pentru blat: am amestecat intr-un bol oul cu zaharul, laptele, uleiul, faina amestecata cu praful de copt, cacao si ness. Am omogenizat compozitia.

Pentru crema caramel: in alt bol am batut bine oualele cu zaharul, am adaugat aromele, un praf de sare si laptele. Am omogenizat bine si am lasat si acest bol deoparte.

Pentru sosul caramel: intr-un vas am pus 10 linguri de zahar si l-am caramelizat.

Am pregatit vasuletele (6 buc.) spalate si uscate bine, am turnat in fiecare cate putin zahar caramelizat, atat cat sa acopere fundul vasului si putin peretii acestuia.

Am turnat apoi din compozitia de caramel, umplandu-le cam pana la jumatate, apoi am turnat compozitia de blat, tot asa, in mod egal. Trebuie avut grija sa nu depaseasca 2/3 din capacitatea vasului, pentru ca se umfla la copt.

Nu va faceti griji daca observati ca se duce la fundul vasului compozitia pentru blat. Asa trebuie sa fie. Ea se va ridica in timpul coacerii, iar rezultatul va fi cel asteptat.

Am introdus apoi vasele in cuptorul preincalzit. Intrucat vasele mele sunt din ceramica, le-am asezat in bain-marie. Timpul de coacere poate varia in functie de marimea vaselor. Eu le-am copt cca 35 de minute. Pentru siguranta, faceti testul cu scobitoarea: daca iese curata, inseamna ca s-a copt prajitura.

Cand au fost gata, am scos vasutele din cuptor si am lasat sa se raceasca putin, dar nu de tot, ca sa nu se intareasca zaharul caramelizat.

Am rasturnat prajituricile pe farfurioare si iata ce a iesit.

Intrucat mi s-a parut ca nu a iesit suficient sos, am mai preparat separat un sirop de zahar ars, cu care ocazie am format si niste sarmulite din zahar pentru decor.


Va doresc tuturor Duminica excelenta!

03 martie 2010

Rulada de curcan - bomba de savoare si culoare


Aceasta rulada din piept de curcan a stat pe masa dintre ani si s-a bucurat de un succes remarcabil. Daca vreti sa va impresionati prietenii, cu aceasta rulada veti culege sigur laude, iar prietenele va vor cere cu siguranta reteta.
Este atat de placuta ochiului, aromele imbietoare sunt de-a dreptul apetisante, iar gustul... ce sa va mai spun, este DESAVARSIT!!!!
Ei, dar mai bine ar fi sa va las sa incercati si sa va exprimati apoi parerea:)

Iata ce am folosit pentru o rulada de 4 portii:

un piept de curcan (de cca 800g) batut ca pentru snitel (intre doua fasii de folie alimentara); cca 200g carne tocata de curcan; umplutura unui carnat proaspat; 300g ciupercute champignon; 1 ardei gras rosu taiat cubulete; 1 ceapa tocata fin; 2 linguri de nuci usor rumenite si macinate, 1 lingurita busuioc uscat, 1/2 lingurita oregano uscat, sare si piper dupa gust, 150-200g mozzarella taiata in cubulete, felii de bacon.

Cum am procedat:


Am batut pieptul de curcan ca pentru snitel (intre doua fasii de folie alimentara) si am asezat carnea in forma unui dreptunghi pe o folie de aluminiu.
Am tocat cca 200g de carne de curcan si am amestecat-o cu umplutura unui carnat proaspat.
Am splata ciupercutele, le-am tocat si le-am sotat intr-o lingura de unt impreuna cu ceapa tocata. Dupa ce s-au racit, am adaugat ciupercutele amestecului de carne tocata, apoi am adaugat mirodeniile. Am asezat tocatura peste pieptul de curcan si am intins-o uniform. Peste tocatura am presarat cubulete de ardei gras rosu si cubulete de mozzarella, apoi am rulat carnea cu ajutorul foliei de aluminiu. Peste rulada am asezat fasii de bacon, apoi am uns cu pensula cu putin ulei de masline si am acoperit rulada cu folia de aluminiu strangand-o bine la capete. Am intepat cu o scobitoare folia din loc in loc (nu foarte des), am asezat-o intr-o forma de chec si am bagat-o in cuptorul preincalzit, la foc potrivit.

Dupa cca 45 de minute am scos tava, am descoperit rulada si am mai lasat-o in cuptor, sa se rumeneasca la suprafata, inca 15 minute.

Se serveste taiata felii, asezata pe o foaie de salata, cu garnitura preferata.
Am avut garnitura un sos de ciuperci (un fel de ciulama) imbunatatit cu branza albastra, dar merge foarte bine si cu o granitura de orez cu legume sau cu ciuperci.

Pofta buna!

01 martie 2010

Martisoare pentru fete - 1 Martie 2010


Ofer acest martisor tuturor cititorilor blogului Clipe dulci si parfumate, impreuna cu urarea:

Martisorul sa va aduca o primavara plina de dragoste, sanatate si noroc!

Semnificatia Martisorului:

Simbol ancestral al unui vechi scenariu de innoire a timpului in pragul primaverii, Martisorul este legat, conform traditiilor din batrani, de momentul mortii si nasterii simbolice a unei zeitati feminine autohtone - Baba Dochia, arata portalul crestinortodox.ro.

Potrivit aceleiasi surse, in prima zi a primaverii este sarbatorita ziua Babei Dochia. Acest personaj apare in descrierile etnografilor ca fiind o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste in ziua Sfintilor Mucenici, pe 9 martie.

Dochia aminteste de zeita Terra Mater si poate fi asociata cu zeita vanatorii Diana din mitologia romana sau cu Hera sau Artemis de la greci. Totodata, Martisorul este si denumirea populara a lunii martie, luna inceputului de an agrar.

In credinta populara, martisorul simbolizeaza funia anului care aduna, prin impletirea celor doua fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara, deoarece, in vechile societati traditionale erau cunoscute doar aceste doua anotimpuri "de baza", primavara si toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

In traditiile din zona Moldovei se arata ca martisorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheie, iar cea rosie caldura verii ce urmeaza sa vina.

Semnificatia martisorului s-a diluat putin cate putin, odata cu trecerea anilor.

In trecut, el era confectioat de catre mame, care adaugau la snurul bicolor, impletit din fire de lana, cate o moneda de argint sau chiar de aur si-l legau la mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.

Astfel, copiii erau aparati de rele si de boli, si aveau sa fie sanatosi, precum argintul, si rosii la fata, precum culoarea rosie din snur.
Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Foodieblogroll

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase