
Pentru acest minunat gem trebuie sa multumesc in primul rand celor doi prieteni minunati care m-au ajutat sa intru in posesia fructelor mult jinduite.


Primisem acum un an si ceva niste merisoare/cranberry confiate din Canada si, dupa ce m-am documentat pe internet, am aflat mai multe despre aceste fructe. Mi-au placut tare mult si-mi doream sa mai fac rost de ele.
Prin supermarketurile noastre am gasit ceva asemanator, respectiv macese confiate. Sunt si acestea foarte bune, gustoase si aspectuoase cand le introduci in diverse aluaturi, budinci etc., dar eu imi doream acele fructe care m-au fascinat prima oara.
In aceasta toamna prietenii mi-au indeplinit dorintele. Pe langa fructele proaspete primite prin curier rapid de la dl. Ioan Rus, am mai primit doua pungi cu cate 500g cranberry confiate (de cultura, deci mai maricele), din Canada, prin intermediul unei bune prietene.
In concluzie: ma aflu in posesia a cca 1 kg cranberry confiate, cateva borcanele de gem de merisoare autohtone si cca 1 kg merisoare autohtone congelate. In situatia asta ma vad obligata sa prepar din ele - si sa va impartasesc si voua - tot felul de retete de muffins-uri, biscuiti, fripturi rafinate si alte bunatati.
Si acum sa va prezint si reteta, care este simpla de tot.
Ce am folosit:
La 1 kg merisoare, 500g zahar; la 3 kg am adaugat si un plic de Gelfix de la Dr.Oetker.
Cum am procedat:
Am spalat bine-bine fructele, le-am curatat de frunzulite si codite, le-am amestecat cu zaharul si le-am lasat cca doua ore sa lase ceva suc, apoi le-am pus pe foc iute pana ce s-a dizolvat zaharul si s-a ridicat spuma. Desi fructele sunt bogate in pectina, eu am mai adaugat si un plic de Gelfix de la dr.Oetker.
Intre timp am sterilizat borcanele. Am turnat gemul fierbinte in borcane, le-am strans bine capacele, apoi le-am asezat cu fundul in sus si le-am acoperit cu prosoape. Le-am tinut asa pana a doua zi, apoi le-am asezat in pozitia lor fireasca, pe rafturi, in camara, la intuneric si racoare.

Sa va spun ca deja am dat gata doua borcanele?! Le-am savurat la micul dejun, introducand cate o lingura cu gem intr-un pahar cu iaurt natural. O mi-nu-na-tie!!! Sanatos si gustos!

sanatate pura ce ai tu acolo...si confiate si inghetate si dulceata...daca mai citesc o data postul oun de-o spargere a camarii, 2-3-4-7 borcane , ce si iaurtul meu vrea dulceata in el :)
RăspundețiȘtergeresa le stapanesti pe toate sanatoasa, sa le folosesti in mii de retete care sa na deshidrateze de pofta. Astept retetele,macar sa stiu de ce am murit...de pofta :)
Ha-ha! boscodino, esti tare simpatica:)
RăspundețiȘtergereDaca ai sta mai aproape te-as invita la un pahar de iaurt cu gem de merisoare... si ceva muffins-uri, eventual...
Oricum, m-ai inveselit cu comentariul tau :):)
Te pupic!
Confirm. Tot!Nici eu fara Lia nu as fi cunoscut bunatatea asta.Eu am facut sos pentru fripturi de merisoare.
RăspundețiȘtergereArata minunat! Tare am mai poftit si eu la niste gem din acesta si cand am gustat unul (din comert) am fost tare dezamagita pentru ca avea un gust usor amarui.
RăspundețiȘtergereCum este cel facut in casa? Tot asa, putin amar, sau e dulce?
Nu este deloc amarui, DiAnais.
RăspundețiȘtergereEste dulce-acrisor.
Acest gem nu prea merge sa-l iei simplu, cu lingurita, dar merge foarte bine cu lapte batut, ori sub forma de sos adaugat la budinci, papanasi, fripturi etc.
Am gasit unele retete de gem in care era adaugata si portocala. Este posibil ca gustul amarui din gemul pe care l-ai incercat tu sa vina de la coaja de portocala, pentru ca merisoarele nu sunt deloc amarui.
Draga Lilly, mai ramane sa "recunoastem" meritele Liei si la friptura de curcan :)
RăspundețiȘtergereImi imaginez ca-i un deliciu. Nu am avut ocazia sa mananc. Pup.
RăspundețiȘtergereCele proaspete seamana cu coacazele rosii, Sara, iar cele confiate cu macesele. Asta ca sa-ti faci o idee.
RăspundețiȘtergerePup si o noapte linistita iti doresc!
M-am plimbat, din blog in blog, si iata-ma si prin ograda ta. Scuze, camara ta am vrut sa spun.
RăspundețiȘtergereMa uit si imi ... ploua in gurita.
Felicitari si pentru design-ul blogului! Am avut ce invata.
Multumesc de vizita, draga "Dama fara camelii":)
RăspundețiȘtergerema roade pizma cand ma uit la merisoarele tale.la anul sa-mi dai si mie numarul domnului cu pricina.
RăspundețiȘtergereCu mare placere, Pansy:)
RăspundețiȘtergereConfiate am folosit dar proaspete nici nu am stiut ca exista la noi.Oare se mai gasesc?
RăspundețiȘtergereO seara buna!
Daca mergeti la IKEA, dulceata care se serveste la cartofii cu chiftele, e acesta. E specialitatea suedeza care se serveste la carnuri, ei o adora. Lingonsylt. ;)
RăspundețiȘtergereNoi o mancam si cu clatite, ei nu :).
Te citesc demult dar nu am avut ocazia sa scriu ceva...si voiam sa iti spun ca ai un blog minunat!
Nu stiu daca se mai gasesc, Maria! Am inteles ca si in Octombrie mai sunt daca e vreme buna. Dar dupa ploile si vremea rea din ultimul timp nu stiu daca au mai rezistat. Il voi suna pe omul meu din Cluj si iti voi spune.
RăspundețiȘtergereO seara buna si tie!
Multumesc de vizita si comentariu, Salmi. Te mai astept pe la mine.
RăspundețiȘtergerePaaa si o seara frumoasa!
Che delizia la confettura fatta in casa,fantastica!!!:-)
RăspundețiȘtergereCiao baciiiii:-***
Dana,
RăspundețiȘtergereAcum am vazut ce ai facut cu merisoarele.
Poti sa le pui sub lacat si sa le folosesti ca valuta forte .:)
La iarna sa pui doar o lingurita ,hai doua, :) in fiecare farfurie langa friptura de curcan,pui sau chiar porc.Te asigur ca vei fi uimita de combinatie.Eu mai fac pure de cartofi din ala spumos si apoi,poti
sa te lingi pe degete.
Draga Lia, inca o data multumesc!!!!
RăspundețiȘtergereAm ascuns bine borcanelele, in camara, unde oricum numai eu umblu :)dar acum sunt nerabdatoare sa incerc si unele retete dulci...
Te pup si o seara linistita iti doresc!
Grazie, Daiana:)
RăspundețiȘtergereBaciiii!
Doriti ca blogul dumneavoastra sa arate altfel? Doriti sa nu mai pierdeti datele de pe blog fara a le mai putea recupera, vreti sa treceti la un domeniu la comanda si sa aveti mai multi cititori sau vreti sa faceti bani din reclama?
RăspundețiȘtergereEchipa Site Brasov va poate oferi toate acestea cu preturi incepand de la 99 RON.
E-mail: site_brasov@yahoo.com
Ai observat? A venit Toamna, afara ,in blogosfera si mai ales in Dulcea Romanie.Si nu asa cu traista goala ci cu o noua provocare " nuci si usturoi" :)Te astept sa ni te alaturi :)
RăspundețiȘtergereCu mare placere, boscodino:)
RăspundețiȘtergereNuca este preferata mea. Cu usturoiul sunt mai putin prietena, dar poate gasesc ceve...
O toamna frumoasa iti doresc!
ai un decor autumnal de exceptie,iedera asta rosie-ruginie e spectaculoasa!cit despre merisoare,nici eu nu stiam ca sunt in romania,ia r tu,deja ai facut si gem,abia astept retetele tale cu el!
RăspundețiȘtergereDa, Alison, iedera toamna este o nebunie! Mi-am decorat si casa cu ramuri de iedera si cu tufanele, care au si un parfum deosebit.
RăspundețiȘtergereSi eu abia astept sa prepar ceva cu gem de merisoare. Poate in week-end-ul viitor sa gasesc timp.
Foarte bine arata... Nici eu nu stiam de "merisoare"... Arata delicios
RăspundețiȘtergereEu ma multumesc si cu niscavai borcanase goale,observ ca pe continut e aglomeratie.Am facut si eu pasta din fructe de dracila,astea seamana faorte bine cu coacazele, bobitele avind forna ovoidala si asezate tot pe un ciorchine.Eu am doua soiuri,unele cu fructe rosii rubiniu,iar altele albastru brumat.Le-am facut pe cele rubinii urmind ca saptamina viitoare sa le fac si pe celelalte.Sint curioasa daca a mai prelucrat cineva aceste fructe,care la gust sint acrisoare bine, insa pasta a iesit dementiala
RăspundețiȘtergereMultumesc, Felis, chiar sunt delicioase:)
RăspundețiȘtergereM-ai facut tare curioasa, Maria! Unde putem sa vedem si noi fructele astea si mai ales pasta facuta de tine?
RăspundețiȘtergerebuna ziua,
RăspundețiȘtergereva rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu nr de tel al dl ioan cel cu merisoarele sau sa-i dati adresa mea de mail. si eu sunt din cluj si am nevoie de merisoare ptr mama mea care are e-coli si aceste merisoare sunt indicate.cristinatrifan77@yahoo.com
multumesc.
Merisoare confiate se gasesc pe multe site-uri.Si nu doar merisoare ci o multime de fructe.
RăspundețiȘtergerewww.depal.ro/32-Merisoare-confiate-1-kg.html
http://agrofructprod.ro/32-Merisoare.html
Se mai gasesc in unele hypermarket-uri si uscate sau proaspete (depinde de anotimp) in piete la tarani.
Multumesc frumos pentru linq-uri. Intre timp am mai gasit si eu alte surse, dar e bine sa ai de unde sa alegi. Inca o data multumesc.
RăspundețiȘtergerete rog sa-mi spui cum ai facut cu samburii de la merisoare, pt ca sunt sunt samburi lemnosi
RăspundețiȘtergeremultumesc mult
i