19 iunie 2011
Tarta rasturnata cu caise
Un desert usor, dulce-acrisor, cu textura fina si parfum de fructe coapte, aceasta tarta este la fel de savuroasa calda cu o cupa de inghetata de vanilie alaturi, dar si rece, alaturi de un pahar de fresh din fructul preferat.
Ingrediente:
8-10 caise coapte (in functie de marime), 16-20 de visine ori cirese, unt pentru tapetat din abundenta forma de tarta si zahar brun presarat din belsug peste unt;
pentru aluat: 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 4 linguri ulei, vanilie, coaja rasa de citrice.
Mod de preparare:
Se unge forma de tarta cu unt din abundenta, se presara zaharul brun si se aseaza jumatati de caise cu orificiul de la sambure in jos, in care am asezat in prealabil o visina ori o cireasa, in cercuri concentrice urmarind sa fie acoperita toata suprafata. Se lasa deoparte forma cat timp se prepara aluatul.
Pentru aluat: se separa galbenusurile de albusuri.
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Dupa ce s-a format spuma tare, se adauga 4 linguri de zahar si se bat in continuare pana se topeste zaharul.
Galbenusurile se bat impreuna cu uleiul pana se transforma intr-o crema onctuoasa (ca la maioneza), apoi se adauga peste albusurile batute spuma, impreuna cu 4 linguri de faina si se omogenizeaza usor, cu o paleta ori o lingura de lemn, amestecandu-se de sus in jos.
Se rastoarna aluatul peste fructele pregatite in forma de tarta, acoperindu-le complet, apoi se introduce in cuptorul preincalzit, pentru cca 20 de minute, la foc mediu.
Verificati totusi stadiul coacerii dupa 15 minute.
Dupa ce se scoate tarta din cuptor, se desprind marginile cu un cutit si se apasa aluatul usor cu mana pentru a se insiropa cat mai bine. Se mai lasa cca 15 minute, apoi se rastoarna brusc, cu ajutorul unui platou asezat deasupra. In cazul in care visinele (ciresele) s-au deplasat ori au ramas lipite de fundul formei, se aseaza din nou in locul de unde au cazut.
Se serveste simpla ori impreuna cu o portie de inghetata de vanilie.
Pofta buna si o Duminica excelenta!
Tare bine arata,apetisant ! Un adevarat rasfat pentru sfarsitul de weekend !
RăspundețiȘtergereArata super, caisele sunt minunate in deserturi. O duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereCat de faina e!! apetisanta rau !! imi place si cea cu prune preparata tot asa... dar asta cu caise e de vis !
RăspundețiȘtergereRevin cu invitatia Provocarii Dulce Romanie.. mai sunt cateva zile si mi-ar face o deosebita placere participarea ta.. O zi frumoasa.
eu as servi cu inghetata dar nici simpla nu as refuza-o.si cum sa refuzi o asa bunatate.cand ma gadesc ce aroma au dat caisele acestei tarte deja salivez.o saptamana frumoasa si usoara!
RăspundețiȘtergereBoscodino draga, in we asta am facut trei astfel de tarte din care una i-am dus-o mamei-soacre. Au fost de-li-cioase!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Sara! Intr-adevar caisele sunt si aspectuoase si parfumate si acrisoare, un adevarat deliciu pentru orice aluat.
RăspundețiȘtergereMultumesc de invitatie, Antonina! Sper sa pot participa si eu la provocare de data asta. Nu stiu cum s-a intamplat, dar pana acum de fiecare data a intervenit ceva in programul meu si n-am reusit sa particip.
RăspundețiȘtergereO saptamana excelenta iti doresc!
Draga mea Sarah, tarta asta este delicioasa rece, dar daca nu poti astepta sa se raceasca, este binevenita o cupa cu inghetata. Oricum ar fi merita sa o prepari cat timp mai sunt caise in piata.
RăspundețiȘtergereO saptamana frumoasa iti doresc si eu!
Superba tarta!O clipa dulce si taaaare parfumata!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Maya :)
RăspundețiȘtergereDana eu te astept ! mai sunt cateva zile.. deci timp e ;)) pupici si multumesc. . Am mai luat o inghititura din tarta... Are o culoare minunata!!
RăspundețiȘtergereSuper tarta!Ca sa nu iti cer am s-o fac si eu.E o dragalasa Maya!
RăspundețiȘtergereDelicioasa, super parfumata si usor de preparat.*****)
RăspundețiȘtergereSper sa reusesc, Antonina, poate in we sa pregatesc ceva bun :)
RăspundețiȘtergereDoar o inghititura de tarta, nu cred ca e posibil. Daca ai luat o inghititura nu te mai poti opri pana nu o termini :))
Iti recomand sa o incerci, Teo, si sigur nu vei regreta :)
RăspundețiȘtergereAsa este Licuta :)
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Ce culoare are ..si-mi inchipui aroma..!
RăspundețiȘtergereMinunata!
Zi frumoasa, Dana.
Eu unde-am fost cand ai postat bunatatea asta ?
RăspundețiȘtergereCred ca nu mai ai,asa ca degeaba cer o feliuta . :)
Asa e Gaby, aroma este pe masura :)
RăspundețiȘtergereO zi minunta si tie!
Draga Lia, ai presupus bine, cea din poza a fost de mult devorata, dar am refacut-o de vreo cinci ori.
RăspundețiȘtergereArata minunat , parca ii simt mirosul imbietor .
RăspundețiȘtergereexcelent arata,eu incerc sa ma tin pe salate,tu ma stirnesti cu dulciuri!
RăspundețiȘtergere:)
Oh, asa este Dorina, s-a umplut bucataria de parfumul ei :)
RăspundețiȘtergereEi, Alison, mai strecor si eu cate un dulce printre salate :)
RăspundețiȘtergerealta bunatate cu caise !!!
RăspundețiȘtergereDana este vecina mea si de cate ori vin acasa ma duc sa miros gaura cheii de la usa ei!
RăspundețiȘtergereAseara, Dana ne-a facut o surpriza. Ne-a facut o tarta care arata ca o opera de arta. Cum mirosea... nu mai zic, m-a luat cu lesin de pofta, dar cand am gustat... mi-a venit in minte doar atat: "MORTAL!" Daca as avea-o pe Dana acasa m-as face de 100 de kg!
Mandra tare de vecina mea!
Gabriela
Nu stiu cum de nu am gasit blogul tau pana acum! E atat de frumos si de complet ca ma lasa cu gura cascata. Tarta cu caise e super! Eu fac ceva asemanator cu felii de ananas din consreva. Dar acesta cred ca e si mai savuros. Felicitari din inima! Te pup.
RăspundețiȘtergereO super delicioasa tarta,aromata;foarte des fac si eu astfel de tarte;
RăspundețiȘtergereo duminica placuta!
dementiala, pur si simplu minunata, delicioasa si foarte reusita cu o culoare frumoasa si vie..;)
RăspundețiȘtergere