23 aprilie 2012

Sarmalute in foi de stevie - din meniul de Paste


Aceste sarmalute delicioase le-am preparat pentru masa de Paste. Reteta este similara cu cea pentru sarmalute in foi de vita, dar gustul este diferit si textura la fel, datorita frunzelor delicate si acrisoare de stevie.

Noua ne plac atat de mult, incat le-am mai facut de trei ori in primavara asta si cred ca le voi mai face din nou pana dispare stevia.

De ce aveti nevoie:
Pentru umplutura: 1kg carne tocata (amestec de porc si vita), 200g orez, o legatura ceapa verde, o legatura usturoi verde, o legatura marar si o legatura patrunjel, sare si piper dupa gust.
Pentru invelit: 8 legaturi stevie, de marime potrivita.

Mod de preparare:
Se pregateste mai intai umplutura. Se pune carnea tocata intr-un bol, se taie ceapa si usturoiul rondele mici, se inmoaie foarte putin in ulei, apoi se lasa sa se raceasca. Se rastoarna ceapa peste carenea tocata, se adauga patrunjelul si mararul tocate, se adauga sarea si piperul si se omogenizeaza bine compozitia.

Separat se spala bine stevia, se taie nervurile mari, iar cele mici se aplatizeaza usor cu o merdenea. Se pune un vas cu apa pe foc si se aduce la fierbere. Se ia vasul de pe foc si se cufunda stevia in apa fierbinte, doar pentru cateva secunde, apoi se scoate si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.

Se invelesc apoi sarmalele in foile de stevie si se aseaza in cercuri in vasul de copt. Intre straturi si deasupra stratului superior se ung cu pasta de rosii. Se aduce la fiert un litru de apa cu putina sare, apoi se rastoarna peste sarmale doar atat cat sa le acopere bine, cam cu un deget deasupra lor. Pastrati apa fiarta ca sa mai adaugati peste sarmale, daca vedeti ca scade prea mult. Bagati vasul la cuptorul preincalzit pentru cca 30 de minute, la inceput acoperit, apoi mai lasati inca 15 minute descoperit, ca sa prinda culoare frumoasa.

Le puteti servi simple, ori cu smantana, cum va place.

Mult spor si o seara placuta va doresc tuturor!


17 comentarii:

  1. Dana ,

    Mi-ai facut pofta.
    Ma duc la piata sa vad daca gasesc stevie .:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu le iubeesc!!!Arata tare bineee...mmmm..de abia astept sa le fac si euu.....!!O zi bunaaaa

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt intr-adevar delicioase, Lia. M-as bucura sa gasesti stevie si sa le faci. Pup si o zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fa-le, Elena, acum cat mai este stevie. O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarmalutele ca sarmalutele,da'mi-au placut teribil farfuriile !

    RăspundețiȘtergere
  6. Dap, Pansy, si mie imi plac :)
    Le-am primit de curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne, ce minunatie de sarmalute!!!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut azi. Sunt delicioase. Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu mare placere, Anonim :) Ma bucur ca le-ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi plac foarte mult aceste sarmale si vin cu o completare la modul de pregatire al frunzelor care sper sa-ti fie de folos tie si cititoarelor tale.Frunzele scoase din apa fierbinte trebuie puse imediat in apa rece, foarte rece si astfel ele nu mai pastreaza nici un pic de caldura si nu se mai inmoaie deloc. Vor fi mult mai usor de manevrat.In plus frunzele mai pot fi oparite cu bors, dar evident vor fi scoase tot in apa rece.Borsul se poate folosi in continuare la fiertul sarmalelor in functie de cat de acrisoare va plac sarmalele. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc de completare, Raluca. Voi incerca si cu bors, pentru ca si mie imi plac sarmalele mai acrisoare.O zi buna in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Dacă vă place așa mult ștevia, o puteți spăla și pune (așa crudă) la congelator, să faceti sarmale de câte ori doriți (cniar și de Crăciun !) .Eu nu opăresc ștevia înainte - prin congelare se înmoaie suficient - dar o las la decongelat ”de voie”, că altfel se sfărâmă)

    RăspundețiȘtergere