26 septembrie 2008

Bors cu perisoare

Ai nevoie de:
500 g carne tocata amestec, 150g orez, un ou, doi ardei grasi, daca se poate unul rosu si unul verde, (eu am folosit trei jumatati de ardei, rosu, galben si verde) doi morcovi, o telina mica, o radacina patrunjel, o ceapa, sare, piper, 2 linguri ulei, o legatura leustean, o legatura patrunjel, 500ml bors, o jumatate de lingurita Magi Secretul gustului, o lingura smantana.

Cum am preparat:
Am taiat ceapa marunt, am taiat ardeii grasi cubulete, morcovul, radacina de patrunjel si telina le-am razuit, am tocat leusteanul si patrunjelul marunt.


Am pus intr-o oala cam doua linguri ulei si am inabusit putin ceapa, apoi am adaugat ardeii grasi taiati cubulete si morcovul, patrunjelul si telina, le-am mai inabusit putin impreuna apoi am pus cca 2l de apa deasupra si am lasat vasul la foc mic ca sa fiarba.
Intre timp am pregatit compozitia de perisoare, astfel: am spalat bine orezeul in mai multe ape fierbinti, am pus intr-un bol carnea tocata, am adaugat orezul, un albus de ou, sare, piper si putin patrunjel verde tocat si am amestecat totul bine pana ce s-a omogenizat compozitia.
Am pus intr-un vas borsul sa dea un clocot, l-am spumuit (adica i-am luat spuma cu o lingura pe masura ce se forma, pana nu a mai facut spuma), si am adaugat 1 lingurita de leustean verde tocat.

Dupa ce a dat in clocot ciorba, am pregatit perisoarele formandu-le cu mana udata de fiecare data cu apa rece si le-am cufundat in ciorba in clocot, una cate una, pana ce le-am terminat.

Am acoperit vasul si l-am lasat sa fiarba cam 20 de minute. Am verificat o perisoara sa vad daca a fiert, apoi am adaugat borsul, restul de leustean verde tocat, o lingurita de Magi Secretul gustului si am mai lasat sa fiarba 5-10 minute.

Intre timp am pregatit dresingul: am batut bine galbenusul ramas si am adaugat o lingura de smantana peste el, apoi l-am turnat in ciorba, am adaugat patrunjelul verde tocat si am stins focul.
Si asa arata borsul gata de consumat.
In functie de gust, se mai poate adauga o lingura de smantana in farfurie.

10 comentarii:

  1. Multumesc Vio. Nu stiam ca asa se prepara in Bucovina, dar eu asa am facut- mereu si este foarte, foarte buna si apreciata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua ! Am facut ieri borsul dumneavoastra si pot sa va spun ca este excelent.V-am adaugat si eu pe blogul meu,sper sa fie ok.Va pup si la cat mai multe retete si poze:) !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, Meosiris!
    Ma bucur tare ca ti-a iesit bun borsul :)
    Te voi trece si eu acum in listuta mea!
    Pupik!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara! Multumesc ca m-ati adaugat in listuta dumneavostra !
    Am vazut ca am primit si eu un premiu de la dumneavostra :) ... primul meu premiu si sunt foarte emotionata numai ca eu inca sunt la inceput si nu prea stiu ce si cum sa fac ca sa ridic premiul...asa ca intreb si eu in stanga si dreapta pana mai ma prind de "smecherii":) Va multumesc tare,tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce ma bucur ca v-am gasit!!

    RăspundețiȘtergere
  6. e bucuria zilei de azi gasirea acestui blog!, m-a fascinat, totul e parca viu, felicitari pentru aceasta preocupare!. Si acum o intrebare: cu ce instrunmment ai taiat atat de frumoase fasii de morcov si telina?

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Lucica si eu ma bucur ca m-ai gasit, asa ca iti spun: bine ai venit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Anonim, ma simt rasplatita pentru munca mea daca ti-am putut provoca asa o bucurie :)
    Morcovii si telina le-am cumparat asa taiate de la Mega Image.
    Nu gasisem telina intreaga, asa ca am luat o punguta de legume (morcovi si telina) gata razuite ca sa salvez situatia.

    RăspundețiȘtergere
  9. e ceva vreme de cand nu am gustat o reteta asa buna si gustoasa ca aceasta, facuta ca la mama acasa, care sa te incalzeasca in noptile reci de iarna si nu numai..:)

    RăspundețiȘtergere