26 decembrie 2008

Cozonaci cu mac si cu nuca


Primii trei cozonaci pentru Craciun i-am facut cu mac si nuca, astfel: unul de marime medie cu nuca, unul mai micut in format briosa doar cu mac si unul tot de marime medie mixt, adica cu mac si cu nuca.

Poze am facut doar la cel mixt, pentru ca primii doi au plecat catre copiii mei si nu i-am mai pozat.

Ca sursa de inspiratie am folosit reteta de cozonaci babani ai Gabrielei Cara, numai ca eu am redus putin cantitatile si am framantat si dospit coca la MC. Pentru cele dintre voi care vor sa-i framante manual, veti gasi explicatiile detaliate pe blogul Gabrielei.

Pentru cozonacii mei am folosit urmatoarele cantitati.

Ingrediente pentru aluat:
600g faina (Dobrogea pentru cozonac)
7g drojdie uscata
150g zahar
300ml lapte cu 3,5%grasime
100g unt topit si o lingura ulei
3 galbenusuri
o jumatate lingurita sare
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
2 pliculete zahar vanilinat

Ingrediente pentru umpluturi:
a) crema de mac: din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie si stafide imbatate cu rom sau coniac;
b) crema de nuca: din nuca razuita cu lapte fiert, cu stafide inbatate cu rom sau coniac, zahar dupa gust, vanilie si scortisoara.

Cum am procedat:
Am pus in cuva masinii mai intai laptele, galbenusurile, untul topit si uleiul, zaharul, sarea, aromele, apoi faina si drojdia. Am pus masina la programul 7 - 1,5.

Dupa ce a dospit coca, am rasturnat-o pe planseta infainata si am modelat cozonacii astfel:

Am impartit aluatul in doua bucati mai mari si una mai mica, apoi fiecare bucata am mai impartit-o in doua si am intins usor coca.

Am intins pe fiecare bucata umplutura apoi am rulat-o, apoi am rasucit rulourile doua cate doua si le-am asezat in tavile tapetate cu hartie de copt.

Am uns apoi cozonacii cu galbunus amestecat cu o lingurita de miere si am mai lasat tavile acoperite cu un prosop cca 20 de minute, sa mai creasca, inainte sa-i bag la cuptor.

Intre timp am preincalzit cuptorul.

Dupa 20 de minute, am mai uns inca o data cozonacii cu galbenus, am presarat zahar brun, apoi i-am bagat la cuptorul preincalzit pentru cca 40 de minute.

Este bine sa verificati daca s-au copt din cand in cand cu paiul, dar nu inainte de 20 de minute, ca sa nu se lase.

Si iata cum a iesit cozonacul meu, cel consumat in noaptea de Craciun:

si aici mai de aproape...


Au iesit teribil de gustosi, asa ca s-au consumat una-doua!

Pe ceilalti doi pe care i-am dat copiilor nu am apucat sa-i fotografiez, din pacate, dar am mai copt o serie, cu nuca si cacao si cu rahat, asa ca va veti putea bucura in scurt timp de noi imagini.

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu