11 ianuarie 2009
Aricei din aluat de paine cu etape intermediare
La cererea cititorilor si spre bucuria copiilor, am refacut ariceii din aluat de paine si am fotografiat si etapele intermediare.
Va voi prezenta inca o data ingredientele precum si prepararea aluatului.
Pentru 4 aricei maricei avem nevoie de:
500g faina
300ml lapte caldut
50g zahar
10g miere
20g drojdie proaspata sau 7g drojdie uscata (un pliculet)
40g unt moale
10g sare
un galbenus si o lingura de lapte pentru uns
stafide negre pentru ochisori si alt fruct confiat mai rosu-rozaliu pentru botic.
Cum am procedat:
Am preparat aluatul la masina de paine, la programul 7 (framantat si dospit).
Am pus ingredientele in urmatoarea ordine:
laptele caldut, untul moale, zaharul, mierea, sarea, faina si drojdia.
Dupa ce am pus faina, am imprastiat-o usor, uniform peste partea lichida, apoi am presarat drojdia uscata, in asa fel incat sa nu atinga lichidele de sub faina.
Am pornit masina, am selectat programul si gata! Acum asteptam 1,5 ore pana la terminarea programului.
Intre timp am planseta si am infainat-o, am pregatit tavile pe care le-am tapetat cu hartie de copt, am pregatit un galbenus amestecat cu o lingura de lapte intr-un bol si o pensula, o foarfeca si am pastrat o temperatura calduta in bucatarie.
Cand s-a incheiat programul, am rasturnat aluatul pe planseta infainata si l-am impartit in patru bucati. (Daca aveti rabdare, putei face ariceii mai mici si atunci impartiti aluatul in cati aricei doriti sa modelati).
Am format aluatul prelungind o parte pentru botic, am rupt cateva bucatele din care am format piciorusele, am montat ochisorii si boticul....
si am inceput modelarea tepisorilor, asa cum se vede in imaginile urmatoare:
Pentru ca data trecuta am fost mai "miloasa" si am ciupit mai usor cu forfecuta iar tepisorii au iesit mai culcati, de data asta am patruns mai adanc cu varful forfecutei si am facut tepii mai "sanatosi".
Tepisorii se taie intercalat, astfel ca in randul al doilea taiem intre tepisorii din randul intai, si asa mai departe...
Dupa ce am terminat modelarea tepilor, trecem la ungerea ariceilor cu galbenus si lapte... cu grija, sa nu culcam tepisorii...
Dupa ce i-am uns bine, ii acoperim cu un prosop curat si ii mai lasam sa creasca cca 15 minute, timp in care incalzim cuptorul.
Asa aratau dupa ce au crescut:
I-am introdus in cuptor si i-am lasat la foc potrivit spre mic cca 20 min. dupa care i-am scos din cuptor si aratau astfel:
Mult succes tuturor celor care incearca aceasta reteta!
sooooo cute ;)
RăspundețiȘtergereVaiiii...ce frumuseti....
RăspundețiȘtergereBravos....mi-ai dat o idee de vis.
Te pupik.
Thanks, dear Queen B :)
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita, Criss!
RăspundețiȘtergereTe pupik si eu :)
Cat sunt de draguuuti! Super, Dana!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu, din aluat simplu de paine, de proba! Aspectul aricilor m-a dat gata. Multumesc tare mult!
RăspundețiȘtergerehttp://marilena-blog.blogspot.com/2009/01/si-tot-din-gama-surprizelorun-arici.html
Am fost la tine sa vad aricelul si mi-a placut tare mult cum a iesit!
RăspundețiȘtergereVoi mai incerca si eu cu un aluat dulce, eventual cu o umplutura, ceva, cred ca nu ar avea niciun motiv sa nu iasa bine.
draga DANA,urmaresc de cateva zile blogul tau si imi place foarte mult...Ariceii tai m-au dat gata.Sincer am incercat si eu din aluat de paine dar cred ca au crescut prea tare,si nu mi-au iesit deloc frumosi.La cuptor s-au transformat in altceva...:).Oare ce sa fac sa-mi iasa.
RăspundețiȘtergereDraga Adriana, imi pare tare rau ca nu ti-au iesit ariceii.
RăspundețiȘtergereTrebuie sa pastrezi proportiile, sa nu pui mai multa drojdie, sa-i lucrezi (crestezi tepii) cat poti de repede si potrivit de adanc, nici prea superficiali, cum i-am facut eu prima data si nici prea adanci ca sa nu-si strice forma... si sa nu-i lasi prea mult la crescut; 15 min. este suficient.
Sper sa-ti iasa a doua oara... mai incearca...
Succes...
Mersi ca ai afisat si metoda de preparare. Am facut deja de 2 ori si fetita mea este foarte incantata. Am facut si broasca testoasa, gargarita, pinguin. Acum experimentam o pisicuta.
RăspundețiȘtergereMersi si sa stii ca m-am inspirat mult de la tine. Iti spun impresille artistice dupa ziua Dariei.
Catalina
Draga Dana,
RăspundețiȘtergereca de fiecare data sunt placut surprinsa de ceea ce iese din mainile tale. am incercat si eu ariceii, dar am intampinat doua probleme:
1. s-au lipit de foaia de copt
2. am setat cuptorul (este numai pe gaz) la 150 grade. am introdus tava, am lasat 20 minute, dar nu s-au copt deasupra.
mie nu mi-au iesit asa frumosi ca ai tai, nici la tepi, nici la culoare. i-am uns cu galbenus amestecat cu lapte, dar tot degeaba. problema asta o am si la coptul painii in cuptor. ramane alba deasupra.
poate ma ajuti cu niste sfaturi.
Draga Mihaela,
RăspundețiȘtergereSincer, regret ca nu ti-au iesit ariceii, dar incerc sa-mi dau seama care ar fi motivul.
Presupun ca ar trebui sa urci tava in cuptor cu o treapta mai sus ca sa se rumeneasca deasupra (este valabil pentru orice: aluat, prajitura, friptura).
Si sa nu pui prea mult lapte in galbenusul cu care ungi aluatul. Este suficienta o lingura la un galbenus.
Faptul ca s-a prins aluatul de hartia de copt... nu stiu ce sa cred. Poate ca nu ai nimerit o hartie buna, am mai auzit la unele fete ca nu au nimerit hartie buna... eu nu am patin inca niciodata asa ceva.
Sper sa reusesti data viitoare :)
Te pupik si spor mult!
Am zis ca nu este adevarat cand am vazut ce ai facut. Arici pogonici te iubesc ...am luat reteta.O voi incerca si voi reveni cu ceea ce imi va iesi sa iti arat. Multumesc. Esti MINUNATA!
RăspundețiȘtergereLily draga, ma bucur ca ti-am produs o asemenea bucurie cu ariceii si iti tin pumnii ca sa-ti iasa bine din prima.
RăspundețiȘtergerePup si bafta!
Bread doesn't get any cuter than this!
RăspundețiȘtergeresuper!!! incredibil de frumos!!!bravo
RăspundețiȘtergere@ Thanks, Barbara!!!!!
RăspundețiȘtergere@ Multumesc, Marylou!!!
am facut si eu ariceii si painea cu susan, nu au iesit perfecti ca ai tai, dar e bine pentru inceput
RăspundețiȘtergereesti grozava, tine-o tot asa.
Vaiiiiiiiiii, sunt topita dupa ariceii tai:)) Imi plac la nebunie, n am reusit sa i execut inca dar sper curand:) Multumesc mult de idee, este grozavaxxxx Am intrat sa ti urez LA MULTI ANI! cu sanatate, succese si realizari in toate si nu in ultimul rand cu retete gustoase si aspectoase asa cum ne ai obisnuit:))
RăspundețiȘtergere