22 februarie 2009
Tortulet umplut cu mousse de ciocolata
Am facut acest tortulet ca desert pentru o cina romantica. Este foarte mic, dar suficient pentru doua persoane care se straduie sa-si mentina greutatea in limite decente :)
Iata ce am folosit:
pentru blat:
2 oua, 2 linguri faina, 2 linguri zahar, o lingurita ulei;
pentru mousse:
100g ciocolata amaruie (70% cacao), 25g unt, 25g smantana lichida dulce,
1 ou, o lingurita zahar pudra, o lingurita cacao, un praf de sare, un pliculet zahar vanilinat;
pentru ornat:
un pliculet glazura de ciocolata de la dr.Oetker
frisca si fructe de care aveti prin frigider.
Cum am procedat:
pentru blat: am separat albusurile de galbenusuri, am batut albusurile spuma cu 2 linguri de zahar, am frecat galbenusurile cu uleiul, am rasturnat peste albusurile batute cu zahar, am adaugat faina si zaharul vanilinat si am omogenizat usor.
Am copt o foaie de blat pe spatele unei tavi, unsa si tapetata cu hartie.
mousse-ul l-am preparat astfel:
Am taiat ciocolata bucati marunte cu un cutit. Am pus smantana intr-un vas pe foc si am lasat-o sa dea intr-un clocot, apoi am luat-o de pe foc, am adaugat ciocolata si am amestecat pana ce s-a omogenizat compozitia. Am adaugat untul pe care l-am scos mai devreme din frigider (cu cel putin o ora inainte de preparare) si am amestecat bine.
Am adaugat apoi galbenusul, amestecand bine.
Am racit apoi compozitia, punand vasul intr-un vas mai mare cu cuburi de gheata si amestecand continuu.
Am batut albusul spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul putin cate putin, si am batut bine pana ce a prins luciu si s-a topit zaharul.
Am incorporat apoi albusul putin cate putin in compozitia de galbenus, amestecand usor cu o spatula de lemn, si am pus vasul in frigider.
pentru montare am procedat astfel:
Am folosit un inel Kaiser cu diametrul de 8 cm si inaltimea de 5 cm.
Am taiat in foaia de blat doua rondele folosindu-ma de acest inel, apoi am mai
taiat cu cutitul o fasie lata de 5 cm.
Am asezat inelul pe o farfurioara intinsa, am introdus in interiorul inelului o bucata de folie alimentara, apoi am montat in interior prima rondea.
Am tapetat apoi cu fasia de blat taiata peretii interiori ai inelului si am insiropat usor atat baza cat si peretii.
Am umplut cu mousse pana la buza superioara a inelului, am asezat a doua rondea deasupra, am
insiropat-o usor, am acoperit cu folia ramasa in afara inelului, am asezat o farfurioara deasupra si am introdus-o in frigider.
Dupa cel putin doua ore, am scos vasul din frigider, am extras cu grija tortuletul folosindu-ma de folia alimentara si l-am asezat pe o bucata de hartie de copt.
Intre timp am pregatit glazura de ciocolata conform instructiunilor de pe plic si am turnat-o peste tortulet.
Am introdus tortuletul din nou in frigider pentru cca 10 minute ca sa se intareasca glazura,
apoi l-am scos, l-am asezat pe o farfurioara intinsa, pe care am ornat-o inainte cu putina ciocolata topita, apoi am trecut la ornat cu frisca, capsuni si caise confiate, asa cum se vede in imagine.
Glazura mea nu s-a intarit complet, asa ca s-au cam intrepatruns culorile, dar a fost foarte gustos si de efect.
Si aici o sectiune...
Dragut si gustos tortuletul tau intim draga Dana! Cind este vorba de ciocolata nu mai tin cont de nici o dieta...ce este aia?haha
RăspundețiȘtergereAm vazut la tine Nina numai bunatati carora nu poti sa le rezisti de fel :)
RăspundețiȘtergereDar noi ne-am hotarat impreuna sa dam jos niste kg puse cu ocazia Craciunului si Revelionului si cu greu razbim... asa ca am micsorat portiile :)
Buna doamna!Imi spuneti va rog ce dimensiuni a avut tava in care ati copt blatul?
RăspundețiȘtergereBuna Raluka,
RăspundețiȘtergereExact nu imi amintesc :) Au trecut deja 3 ani, dar presupun ca am folosit o tava de cca 25x35cm.
Stiu ca am facut doua tortulete si a mai ramas ceva blat.