29 mai 2012

Socata si sirop de soc

In ciuda ploilor abundente, anul asta am reusit sa culeg soc in doua randuri. O data pe drumul dinspre Brasov spre Bucuresti, cand am oprit la marginea unei padurici si am cules florile sub rafalele unei ploi torentiale si a doua oara, acum cateva zile, cand am facut un drum spre LaS "Fierbintii din Deal" si am gasit din nou tufisuri cu soc intr-o padurice aflata pe un drum laturalnic. De data asta am prins o vreme superba, cu soare si norisori albi si pufosi. Pacat ca nu am avut aparatul foto la mine, dar voi reface cat de curand drumul si sper sa mai prind o vreme la fel de frumoasa.

Ei, si pentru ca am reusit sa recoltez socul in doua etape, am surprins in imagini atat florile proaspete, cat si socata numai buna de servit. Si ca sa nu va mai tin de vorba, va dau mai jos retetele.

Pentru socata

Ingrediente pentru 6 litri socata: 6 litri apa, 600g zahar, 5 lamai feliate si vreo 15 buchetele de flori de soc.

Mod de preparare:

Se cufunda florile de soc intr-un vas cu apa rece de cateva ori, apoi se aseaza in vasul/vasele pregatite pentru socata. Eu am folosit 3 borcane de 2 litri.
Se prepara un sirop dintr-un litru de apa si 600g zahar, pe foc, amestecandu-se continuu pana se dizolva complet zaharul. Nu este nevoie sa se aduca la fierbere.
Se imparte siropul cat mai egal si se toarna in vase peste florile de soc, apoi se completeaza cu apa rece si felii de lamaie. Se pasteaza la temperatura camerei cca 3-4 zile agitandu-se compozitia de 2-3 ori pe zi, apoi se strecoara si se trage in sticle care se pastreaza la rece. Se serveste cu gheata si felii de lamaie.

Pentru siropul de soc

Ingrediente: 2 litri apa, 1kg zahar, sucul de la 4 lamai, 20-30 buchetele de flori de soc.


Mod de preparare:

Se spala florile de soc prin cufundare intr-un vas cu apa. Intr-un alt vas se prepara un sirop din apa, zahar si sucul de lamaie. Dupa ce s-a topit tot zaharul, se adauga florile de soc spalate si se mai lasa putin pe foc. Nu este nevoie sa se aduca la fierbere. Se pastreaza apoi vasul acoperit cca 3-4 zile la rece. Dupa aceea se strecoara siropul si se pastreaza in sticle la frigider. Cand se serveste se completeaza cu apa minerala sau plata, cuburi de gheata si felii de lamaie. Este un suc parfumat, gustos, racoros si sanatos.

In sticla cu continutul mai transparent este socata, iar in cea cu continutul galbui este siropul de soc.
Sper sa mai gasiti soc, daca va face pofta ceea ce vedeti :)


O zi excelenta si mult spor va doresc tuturor!

12 comentarii:

  1. Da!Dai!

    Si eu fac ,cat de curand .:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunata prezentarea!!!

    Ador sucul de soc desi cel mai aproape in ultimii (multi) ani am baut din sirop de la IKEA. Aici, in Canada, n-am vazut tufe de soc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunate poze! Si eu sunt pornita sa fac socata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faine poze! Cit despre socata ce sa zic... minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt deja la a doua tura de socata ;) , insa vreau si eu sa fac sirop de soc ca nu am facut niciodata!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. bautura mea favorita! frumoase imagini! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. EXCEPTIONALA prezentare!!!!
    Felicitari!
    Sticlutele sunt grozave...de unde le-ati luat?
    Cat despre socata si mie imi place foarte mult :-)
    Zi frumoasa si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai facut niste poze extraordinare!
    Si ai un blog foarte frumos. Mai cotrobai putin. Ma bucur ca te-am gasit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata atat de bine ca e imposibil sa nu accepti un pahar :)

    Anul acesta am facut o singura tura de suc, dar s-a dus asa repede ca nu am apucat nici poze sa fac :)

    Pupici si we placut!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Una receta interesante y saludable me encanta,saludos y abrazos .

    RăspundețiȘtergere