18 septembrie 2009

Cozonac trandafir cu branza si stafide


Pentru ca aveam in frigider niste urda ce dadea semne de oboseala (cca 150g), am mai cumparat inca un pachet de branza de vaci (250g), initial fara sa ma gandesc exact ce voi face cu ele.
Mi-am zis eu, voi face ori o placinta, ori niste poale-n brau, ori... voi vedea la timpul potrivit.

Asa ca aseara am hotarat: voi face un cozonac trandafir umplut cu branza, un fel de pasca mai aparte.


Iata, deci, ce am folosit:
pentru aluat: 500g faina, 25g drojdie proaspata, 125g zahar, 250ml lapte, 100ml ulei in combinatie cu unt topit, 3 galbenusuri + un galbenus pentru uns, 1/2 lingurita sare, 2 pliculete zahar vanilinat, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, o lingura miere de albine pentru uns.
pentru umplutura: 150g urda, 250g branza de vaci, 3 oua, 250g stafide imbatate cu coniac, 100g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 1 lingura coaja de lamaie rasa, 1/2 lingurita sare, o picatura, hai doua de rom (sotului meu nu-i place romul :(...).

Si iata cum am procedat:
Am pregatit mai intai umplutura astfel: am amestecat branzeturile cu galbenusurile, apoi am adaugat toate celelalte ingrediente; sarea, zaharul, stafidele imbatate cu coniac, aromele, iar la urma am batut albusurile spuma si le-am incorporat.

Aluatul l-am framantat si dospit la masina de paine, astfel:
am pus intr-un vas la incalzit laptele impreuna cu uleiul si untul - nu am lasat sa se infierbante, ci doar sa sa topeasca untul - l-am luat de pe foc si am adaugat sarea, zaharul si coaja de lamaie, am amestecat pana la omogenizare si l-am lasat sa se racoreasca;
am pregatit maiaua astfel: am frecat drojdia cu o lingurita de zahar pudra, am adaugat o lingurita de faina si am lasat-o sa dospeasca putin.

Avand toate ingredientele pregatite, le-am pus in cuva masinii in ordinea urmatoare: laptele caldut, galbenusurile batute in prealabil usor cu o furculita, apoi faina cernuta si deasupra maiaua. Am programat masina la treapta 7 pentru aluat si mi-am vazut de alte treburi...

Cand a fost gata aluatul, l-am rasturnat pe blatul infainat, l-am intins in forma unui dreptunghi, l-am uns cu amestecul de branza si l-am rulat.
Am taiat apoi ruloul in doua parti si fiecare bucata in alte trei parti si le-am asezat in picioare intr-un vas termorezistent tapetat cu unt si faina.
Rulourile nu trebuie sa stea inghesuite; asezati-le distantat, intrucat aluatul va mai creste pana se va dubla.
Am lasat astfel vasul acoperit cu folie alimentara inca 30 de minute, timp in care am preincalzit cuptorul.
Am uns apoi cozonacul cu galbenusul pastrat frecat impreuna cu o lingura de miere de albine si l-am introdus la cuptor, pe mijloc la foc mic. Am verificat cu un betigas de frigarui, iar dupa 30 de minute era deja copt.

Uitati-va ce mandrete de cozonac, proaspat scos din cuptor:


... si dupa ce l-am scos din vas:


O imagine macro cu delicioasa crusta:


... si una "de interior", ca sa vedeti ce pufos a iesit:


Va pup si va doresc un sfarsit de saptamana excelenta!

3 comentarii:

  1. Such a beautiful cake! I thought you had used a special pan to create it!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Multumesc Miha !!!
    Frumos dar mai ales gustos :)

    @ Thank you, Barbara!
    That was why I posted a picture of the ship, as to understand better.
    It came out really really nice and tasty:)

    RăspundețiȘtergere