Initial, am facut aceasta prajitura acum vreo 10 ani, dupa o reteta primita de la prietena mea Casuarina, care acum locuieste in Italia si cu care nu am mai vorbit de o buna bucata de timp.
Intre timp am pierdut reteta si ma gandeam chiar sa o reproduc din amintire, dar am regasit-o de curand in revista Practic in bucatarie, asa ca astazi am hotarat sa o pun in practica.
Iata ce am folosit:
pentru blat: 8 oua, o cana si jumatate faina, o cana si jumatate zahar, 1 varf de cutit bicarbonat, 3 linguri apa fiarta, coaja rasa de la o lamaie, 1 pliculet zahar vanilinat;
pentru glazura: 4 cani lapte, 2 cani zahar, 1 pachet unt, 4 linguri cacao, 2 pliculete zahar vanilinat, 200g nuca de cocos.
Cum am procedat:
pentru blat: am batut albusurile spuma, pana s-au intarit; am frecat apoi galbenusurile cu zaharul pana s-a topit, apoi am adaugat albusurile batute, apa fiarta, bicabonatul, coaja rasa de lamaie si faina si am omogenizat usor compozitia. Am turnat aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am introdus tava in cuptorul preincalzit pentru cca 20 de minute.
In acest timp am pregatit siropul astfel: am disolvat mai intai cacaua intr-o craticioara in putin lapte rece, apoi am adaugat restul de lapte, zaharul si vanilia si am pus craticioara pe foc amestecand continuu pana s-a ingrosat usor siropul. Cand a inceput sa clocoteasca am luat craticioara de pe foc si am adaugat untul cubulete si am amestecat pana s-a integrat complet. Am lasat apoi siropul sa se racoreasca.
Intre timp prajitura s-a copt si am scos-o din cuptor dar am lasat-o in tava sa se racoreasca putin. Dupa ce s-a mai racit am taiat-o patrate.
Am asezat intr-o farfurie nuca de cocos, apoi am luat patratele de prajitura, le-am cufundat in sirop si le-am tinut cca 30 de secunde, apoi le-am tavalit prin nuca de cocos si le-am asezat pe un platou.
Au iesit nemaipomenit de gustoase!!! ... Si foarte nostime, asa ciufulite !!
Nu ne puteam opri din "gustat" si vedeam cum se "topesc" pur si simplu de pe platou inainte sa vina musafirii... Am pozat pentru voi si o sectiune :)
Noroc ca am mai facut si aceasta Prajitura cu gem si nuci (a carei reteta o voi posta ulterior), la fel de buuuna, asa ca desertul a fost suficient pentru toata lumea.
Va doresc o Duminica minunata!!!
27 septembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
they're like our lamingtons , nice!
tavalita ta e apetisanta rau...in ton cu numele,zic eu!o duminica plina de relaxare!
@ Thanks Mary!
I did not know until now the "lamingtons".
Now I searched the net and found many recipes lamingtons.
Again thanks for the info!
@ Multumesc, Alison! Si tie o Duminica excelenta!
Draga mea:si eu o fac cam asa ca tine,e buna rau,o voi face si eu mai incolo,eu deoacamdata nu fac prajituri - poate ceva totusi ca vom avea mai multe ture de musafiri-si vreau sa schimb obiceiurile culinare pentru musafiri -sa vedem daca tine figura!va fi ciudat dar daca am schimbat in casa si pe masa vreau!o saptamana reusita Dana!
cu ani in urma o faceam si eu aceasta reteta,nici nu mai am reteta,o sa o incerc din nou,abia astept
@ O saptamana faina si tie, Mariana, si succes in indeplinirea planurilor!
@ Si eu uitasem de ea, Fontana draga, pana am revazut-o in revistuta, dar imediat mi-a revenit din amintire gustul ei si mare pofta mi se facu :):)
Incearca sa definesti mai bine cantitatiile , poate ar fi mai bine sa le postetzi in grame, e mai usor de facut in grame, decat in "cana" . :) o zi frumoasa !
eu cautam ingredientele pentru glazura ca sa nu fie in grame, deci pentru mine e perfect ca sunt masurate cu cana :)
eu am o nelamurire cu privire la glazura.nu e prea mult lapte?acum am facut-o dar nu prea se ingroasa.imi poti spune cum trebuie sa arate ca si consistenta inainte de a pune untul?astept raspuns ,desi pana atunci trebuie sa ma descurc singura ,dar macar o sa stiu data viitoare :).
Felicitari pentru minunata reteta!!!
O prajitura super buna si deloc complicata, ms tare mult ca ai publicat aceasta minunata prajitura!!
cat de pufoasa si apetisanta arata, frumos decorata si delicioasa, un festin savuros ;)
Trimiteți un comentariu