Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

07 decembrie 2008

Figurine din turta dulce pentru Mosul


Mosul a trecut si pe la noi si a fost bun si generos pentru ca si noi i-am pregatit prajiturelele lui preferate si anume, figurine din turta dulce.

Iata si reteta lor!

Preparare: 55 min.; la frigider: 2 ore; coacere: 15 min.; racire: 2 ore; garantie: 6 saptamani.
Se pastreaza in cutii inchise.

Ai nevoie de: 100g unt, 100g zahar, 200g miere, 1 lingura cacao, un praf scortisoara macinata, un praf cuisoare macinate, un praf nucsoara macinata, un praf enibahar macinat (eu am avut un mix din toate aceste mirodenii si am pus o lingurita cu varf din acest mix), 2 pliculete zahar vanilinalt, un ou, 500 g faina, o jumatate dintr-un plic de praf de copt, 200ml smantana dulce.
Pentru decorare: 200g zahar pudra, un albus de ou, o lingurita zeama de lamaie.

Din ingredientele prezentate ies cca. 50 buc.

Cum am preparat:
intr-o craticioara am asezat untul, zaharul, mierea, cacaoua si le-am dat in fiert la foc moale. Am luat vasul de pe foc si am lasat compozitia sa se raceasca. Am adaugat apoi mirodeniile, oul, faina, praful de copt si smantana dulce si am framantat aluatul, care trebuie sa aiba o consistenta compacta, putin dura, cam ca o plastilina tare. Se formeaza din aluat o bila care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru doua ore.

Pentru copt, cuptorul se incinge la 180 grade C.

Se scoate aluatul din frigider, se rupe in 2-3 bucati, se aseaza pe rand bucatile intre folii alimentare si se intinde uniform. Grosimea trebuie sa fie cam de 4 mm.
Se scoate foaia de aluat dintre folii, se aseaza pe planseta si se decupeaza in formele dorite.

Eu am folosit stelute, braduti, cizmulite pentru Mosul, clopotei si cam atat.
Figurinele se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt.

Am copt pe rand figurinele cca 10-15 minute pentru fiecare serie. Nu le lasati mai mult pentru ca se intaresc.
Dupa ce le-am scos, le-am asezat pe un gratar sa se raceasca cca 30 de minute.
Intre timp am pregatit glazura din: un albus de ou batut bine pe care l-am amestecat cu 200g zahar pudra si o lingurita de suc de lamaie pe care l-am adaugat picatura cu picatura, pana ce compozitia a ajuns la consistenta dorita.

Acum vine greul!
Trebuie sa ai putintica rabdare si indemanare ca sa decorezi aceste figurine... asa cum am facut eu, deoarece le-am ornat cu scobitoarea.




Mai la sfarsit, insa, m-a lasat si pe mine rabdarea si am renuntat sa mai folosesc scobitoarea, asa ca am uns cu o pensula glazura pe intreaga suprafata a figurinei si am presarat nuca de cocos.



Dar nu a iesit deloc rau, nu-i asa?

10 comentarii:

Lissa spunea...

Bine te-am gasit Dana!
Da'ce bine arata figurinele ,e adevarat ca e migalos dar arata tare bine ...felicitari pt rabdare,a meritat!

Laura spunea...

Ma inchin in fata maiestriei tale, Dana draga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu am cuvinte, chiar nu am...
...par atat de reale stelutele, parca-s "pictate" cu promoroaca...
Wowww, minunat!!!
...din tot sufletul felicitari!
Fug sa-mi umplu inca o data ochii cu ele... :)

Te puuuup!!!

dana2dor spunea...

Bine-ai venit, Lissa :)
Asa este, au fost migaloase, dar au provocat si multa bucurie, asa ca a meritat :)
Multumesc pentru felicitari!

dana2dor spunea...

Laura draga, esti grozava!
Parca te vad bucurandu-te de priveliste, asa cum s-au bucurat si ai mei si bineinteles ca si Mosul, asa ca a meritat sa le bibilesc :)

Multumesc pentru exclamatii, m-au inveselit si mi-au umplut sufletul!

Placerea voastra este pentru mine o rasplata in plus.

Te pup dulce precum turta, ha, ha, asta a fost spontana, dar buna, nu-i asa?

Pa! Pa!

Petit Patch spunea...

Ma întreb ce-o fi în franceza
nucsoara si enibahar ? Trebuie sa caut undeva numele acestor mirodenii ca tare as dori sa le fac si eu de sarbatori,
Pupici si merci pentru reteta, Smaranda

dana2dor spunea...

Smaranda draga, m-am documentat si iata ce am aflat:
NUCSOARA - Myristica fragrans
Engleza: Nutmeg; Franceza: Muscade; Germana: Muskatnuß; Italiana: Noce moscata si Spaniola: Moscada, Nuez moscada.

ENIBAHAR - PIPER DE JAMAICA
Pimenta dioica

Engleza: Allspice, Jamaica pepper, Myrtle pepper, Pimento, Newspice

Franceza: Piment, Piment Jamaïque, Poivre aromatique, Toute-épice, Poivre de la Jamaïque

Germana: Piment, Neugewürz, Allgewürz, Nelkenpfeffer, Jamaicapfeffer, Englisches Gewürz

Italiana: Pimento, Pepe di Giamaica

Spaniola: Pimienta de Jamaica, Pimienta gorda; Pimienta dulce, Guayabita.

Sper ca iti sunt de folos informatiile, tie si fetelor de pretutindeni, pe care le pup dulce :)
Dana

Petit Patch spunea...

Esti formidabila! Am Quatre épices et muscade, deci pot sa le fac si eu!
Îti voi trimite poze când vor fi gata!
Smaranda

Edith spunea...

Wow, acum le-am vazut si pe astea. Felicitari pt indemanare si rabdare. Superbe ti-au iesit! :)

dana2dor spunea...

Multumesc Edith, vreau sa-ti spun ca acum am gustat una - pentru ca am pus cateva in cutiuta pana la Craciun - si sunt delicioase... s-au inmuiat putin iar aromele mirodeniilor sunt de-a dreptul minunate :)

florena's cakes spunea...

Multumesc frumos pt. reteta Dana! Fragede, delicioase, numai bune au fost pt. Mos Craciun!
Sarbatori fericite si linistite iti doresc!

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase