Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

19 februarie 2010

Chec cu arome de iarna

Reteta acestui chec am "imprumutat-o" de pe blogul Lissei. Multumesc din inimioara Lissa!!!
De cum am vazut-o mi-am zis: este perfecta pentru gustul meu, pentru ca ador combinatia de arome de mar si scortisoara.
Ceaiul pe care obisnuiesc sa-l beau dimineata are si el aceste arome si se numeste Ceai de iarna, asa ca am botezat si checul cu acelasi nume.
Ei si, dupa impresia data de prezentare si ingrediente, a sosit momentul adevarului cand am scos minunea din cuptor. Miresme imbatatoare au inundat bucataria si au trecut chiar dincolo de ea, iar gustul, nu stiu cum sa va spun, e de-a dreptul MORTAL. Si nu a fost doar parerea mea. Au savurat minunea, exclamand de placere, atat sotul cat si niste prietenii sositi la ceas de seara intr-o vizita (de lucru) si i-au dat nota MAXIMA. Incercati-l si nu veti regreta!!!


Iata ce am folosit:

3 oua
225g zahar alb
225g zahar brun (la mine proportiile au fost asa: 3 parti zahar alb si o parte zahr brun)
375ml ulei
450g faina
1 lingurita cu varf bicarbonat
1 lingurita scortisoara
1 lingurita rasa sare
400g mere curatate si taiete bucatele
120g nuci taiate (eu am pus o parte nuca macinata si o parte nuca taiata)
120g stafide (am folosit negre, ca sa dea bine)
esenta de rom (eu am pus coniac de calitate, pentru ca sotul nu suporta aroma de rom)
vanilie,
coaja de lamaie/portocala (confiata, din dulceata sau proaspata, rasa fin)
in plus, fata de reteta originala, eu am adaugat si doua linguri cu pepite de ciocolata neagra.

Si cum am procedat:

Am mixat ouale intregi cu zaharul, apoi am adaugat uleiul treptat, apoi faina; cand an inceput sa adaug faina am renuntat la mixer si am continuat sa amestec cu o lingura de lemn; am adaugat apoi bicarbonatul (eu l-am stins cu putin suc de lamaie), nucile, stafidele, merele si aromele; aluatul va iesi foarte dens, dar sa nu va speriati, asa trebuie sa fie.
Am tapetat cu unt si pesmet o forma de chec (eu am folosit forma "minune" cu orificiu la mijloc), am rasturnat aluatul si am introdus in cuptorul preincalzit. Trebuie copt la foc mic, cca o ora. E bine sa faceti testul cu scobitoarea, intrucat timpul de coacere depinde de cuptor si de forma in care coaceti checul (daca are o circumferinta mai mica si este mai adanca, trebuie sa stea mai mult decat daca are o circumferinta mai mare si este mai putin adanca).
Dupa ce l-am scos din cuptor l-am lasat sa se raceasca apoi l-am rasturnat pe un platou si l-am pudrat cu zahar pudra cu aroma de vanilie. La ornat puteti sa va distrati cum va place: nu i-ar strica nici o glazura de ciocolata, daca doriti sa fie mai festiv. Apoi puteti sa asezati si niste nuci peste glazura etc.etc.

Eu nu am mai apucat nici sa-i fac o poza cat era intreg, pentru ca musafirii au sosit si a trebuit sa-l tai chiar inainte sa se raceasca complet. Noroc ca am pus deoparte jumatate din el si am reusit sa fac cateva poze.

Iata si minunea in splendoarea lui (...ca e masculina minunea, din moment ce-l cheama chec...)!
Manca-l-ar mama pe el ca frumusel mai este:):)

si o imagine detaliu pentru textura:

5 comentarii:

Lissa's Cakes spunea...

Dana scumpa ,nota maxima ai si de la mine,asa de bine ti-a iesit.. si sincer ma bucur ca l-ai incercat.A ramas si favoritul nostru si in special al sotului.
Pupici si un weekend placut va doresc!

Dana2dor spunea...

Multumesc Lissa!
Cred ca va ramane si favoritul nostru pentru multa vreme:)
Pupici si un weekend insorit!

alison spunea...

mmmm,delicios!l-am vazut si pe al lissei,m-am gindit la el,il vad si pe al tau...m-ati convins,doamneleor!il voi face,neaparat!un weekend placut!

Dana2dor spunea...

Dar neaparat, Alison!:):)
Asteptam impresiile:)
Puuup si o saptamana excelenta!

Ana Thomas spunea...

Exact pe gustul meu, cu arome de sarbatori!!!
Neaparat o s-o incerc, imediat cum iau vacanta!!
Multzam fain, Dana draga!!

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Foodieblogroll

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase