Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

eXTReMe Tracker

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

30 martie 2010

Sosuri pentru carnea de miel


Tot cautand prin colectia mea de carticele cu retete pentru a definitiva meniul de Paste, am dat peste aceste retete de sosuri pentru carnea de miel intr-un numar al revistei Bucataria pentru toti si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua. Sper sa va fie de folos.

1) Sos fin acrisor

Ingrediente:
1 lamiie
200gr peltea de portocale
coaja rasa de la o portocala
2 lingurite de mustar
2 lingurite otet de mere
50 ml vin alb

Preparare:
Fierbeti timp de 5 minute, in 100 ml apa, lamiia curatat de coaja, taiata felii, impreuna cu coaja de portocala rasa. Separat, amestecati pelteaua cu vinul si otetul. Adaugati mustarul, apoi zeama strecurata in care a fiert lamiia. Amestecati bine. Acest sos trebuie turnat caldut peste feliile de friptura de miel.

2) Sos de hrean cu nuci sau migdale

Ingrediente:
500 ml lapte
2 linguri faina
50g nuci/migdale maruntita
1 lingura hrean
1 lingurita zahar
sare, piper

Preparare:
Fierbeti laptele si turnati-l fierbinte peste faina. Amestecati pentru omogenitate. Puneti din nou vasul pe foc potrivit si adaugati nucile/migdalele, zaharul si lasati la fiert, amestecind incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.
Cind sosul incepe sa se ingroase, adaugati hreanul, amestecati ingredientele si luati vasul de pe foc.
Acoperiti sosul pentru 5 minute si apoi puteti sa-l serviti cu carnea de miel
Tips: daca sosul e prea gros il puteti subtia cu putin lapte clad

3) Sos de ceapa cu vin

Ingrediente:
100 ml ulei
5 cepe date pe razatoarea mica
2 linguri faina
1 lingura otet
2 linguri apa
200-300 ml vin negru
1/2 lingurita zahar
3 galbenusuri fierte tari
sare/piper

Preparare:
Caliti ceapa in ulei, presarati apoi deasupra ei faina, rumeniti-o 5 minute si turnati peste amestec otetul, apa si vinul negru. Adaugati zaharul, sarea si piperul si lasati sa fiarba la foc potrivit, pina obtineti un sos bine omogenizat. Radeti galbenusurile pe razatoarea cu ochiuri mici si adaugati-le treptat in sosul luat de pe foc, amestecind incontinuu. Cind sosul este omogen, se poate trece printr-o sita pentru a fi cit mai fin.

4) Sos de tarhon cu lamiie

Ingrediente:
500 ml supa de pui sau de zarzavat
zeama stoarsa de la o lamiie
3 linguri miere
1 leg tarhon verde
sare/piper
Preparare: Rupeti frunzele de pe tulpinile de tarhon si lasati le intregi. Taiati cit mai fin tulpinile de tarhon si puneti le in supa de pui. Adaugati zeama de lamiie, mierea, piperul si sare dupa gust. Fierbeti amestecul pina cind incepe sa se ingroase. Adaugati frunzele de tarhon, mai tineti vasul 5 minute pe foc, apoi opriti focul. Acoperiti si lasati la racit. Se poate servi rece sau cald la orice mincare de miel.

5) Sos de menta

Ingrediente:
200 g frunza verzi de menta
1 lingurita frunza de patrunjel verde
150 gr coniac
150 ml smintina
50 gr unt
sare/piper

Preparare:
Amestecati toate ingredientele si cind amestecul este omogen puneti vasul la bain-marie, la foc potrivit si fierbeti timp de 5 minute

6) Sos chimichurri
A fost inventat in America de Sud

Ingrediente:
4 legaturi patrunjel verde
2 capatini de usturoi
150 ml ulei de masline
50 ml otet de vin rosu
sucul de la 1 lamiie
2 cepe rosii
1 lingura oregano verde
1 lingura de piper macinat, negru
1 lingurita sare

Preparare:
maruntiti cit mai fin patrunjelul, apoi adaugati in blender celelalte ingrediente si maruntiti-le. Trebuie sa obtineti o pasta cit mai fina. Sosul este foarte potrivit si de a marina carnea inainte de prajire sau de punere pe gratar

Si bonnus, inca o reteta, de Sos cu verdeturi, foarte buna pentru oua rosii!

Ingrediente: Un galbenus crud, 2 linguri mustar, 2 linguri ulei, zeama de la 1 lamaie, 1 cartof fiert, 1 legatura verdeata (hasmatuchi, patrunjel), 1 legatura ceapa verde, 1 lingura smantana, sare, piper.

Preparare: Se fierbe cartoful, se zdrobeste cu o furculita si se lasa la racit. Se freaca apoi cu mustarul, galbenusul crud si ueliul. Se adauga zeama de lamaie, smantana, sarea si piperul, amestecand bine dupa fiecare ingredient.
Se spala ceapa si verdeata, se taie marunt si se incorporeaza in sos.

Spor la bucatarit!

3 comentarii:

alison spunea...

dana,multumim de grija ta,toate sosurile tare-s bune,eu ma gindesc la ala cu tarhon si ala cu menta,de exemplu!
sa ai sarbatorile pascale pline de bucurii si fericire!

m.t. spunea...

Multumim pentru retetele de sosuri:-*!
Sigur ca ne vor folosi;;)!

Sarbatori Pascale Fericite!

Vicky spunea...

Super sosuri, multumim penru ca ni le-ai dezvaluit si noua.

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Foodieblogroll

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase