Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

27 septembrie 2008

Galette de Paris

Galette - este o varianta de clatite originara in Franta. Ceea ce le deosebeste de clatitele obisnuite, este faptul ca se prepara cu faina de "sarrasin" sau "grau negru", despre care va voi povesti cate ceva la finalul retetei.

Este o gustare la fel de satioasa ca o pizza, dar mai fina si mai usoara.

Pentru galette-le mele am folosit un amestec de 1/3 faina alba si 2/3 faina de sarrasin, intrucat mie mi se pareau prea inchise la culoare daca foloseam doar faina de sarrasin.

Si acum, reteta pentru 4 portii:

Pentru galette ai nevoie de:
3 oua, 2 linguri faina alba si 6 linguri farine de sarrasin, o cana si jumatate cu lapte sau apa minerala, un praf de sare;

Pentru umplutura ai nevoie de:
300g ciuperci champignon, o lingurita unt, 150g sunca de Praga, 150g cascaval, 100g masline, doua oua fierte, patru linguri de smantana sau iaurt, sare, piper, oregano.

Cum se prepara:
Se bat oualele cu putina sare, se adauga faina si laptele sau apa minerala si se amesteca pentru a se obtine un aluat omogen. Se adauga un praf de sare. Trebuie sa iasa putin mai consistent decat la clatitele obisnuite.
Se coc apoi clatitele si se aseaza pe un platou una peste alta.
Se pregateste umplutura astfel:
Se spala bine ciupercutele, se taie felii. Se pregateste o cratita in care se pune o lingurita de unt si se inabuse ciupercutele cu putina sare, pana ce scade zeama lasata.
Se taie cubulete sunca de Praga si maslinele. Se rade mare cascavalul. Se fierb doua oua tari, se decojesc si se taie felii.

Cand toate ingredientele sunt pregatite, se ia cate o clatita, se unge cu smantana sau iaurt, se aseaza cate putin din fiecare ingredient astfel incat sa se poata plia clatitele asa ca in imagine.Se aseaza pliate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit pentru cca 10 min.
Se pot da si la microunde.
Se scot si se aseaza pe farfurii, se orneaza cu sos rosu si cu oregano.

Bon Apetit!

FARINE DE SARRASIN SAU GRAUL NEGRU
(FAMILIA POLYCONACEELOR - ORIGINE ASIA CENTRALA)

Cultura de sarrasin, originara din Asia Centrala, dateaza in Franta inca de la sfarsitul secolului al XV-lea. In secolul al XIX-lea aceasta devine cea mai raspandita cultura de pe malul drept al Loarei.

Aceasta planta rustica creste pe soluri sarace in ingrasaminte, fara ierbicide si insecticide, fiind o planta ideala pentru cultura biologica. Are nevoie de climat umed temperat pe care l-a gasit in regiunea de vest a Frantei, Bretagnia.

Faina de Sarrasin este o faina de culoare gri, bogata in elemente nutritive, fiind recomandata persoanelor alergice la gluten, deoarece nu contine aceasta substanta.

Este o faina bogata in glucide, vitamine si minerale, are efect digestiv si este recomandat in meniurile dietetice.

Aceasta faina este folosita la prepararea specialitatii frantuzesti "Galette de Paris".

9 comentarii:

Anonim spunea...

buna, pare foarte apetisanta reteta, dar unde gasim faina de sarrasin?

ALIA

dana2dor spunea...

Bina ai venit, Alia, pe la mine pe blog!
Dupa ce am consumat galette de cateva ori la o carciumioara de pe Mosilor, am cautat faina de sarrasin in toate magazinele mari din Bucuresti si nu am gasit-o.
Asa ca m-am dus eu frumusel la patronul carciumioarei si l-am intrebat de unde are faina si mi-a spus: pur si simplu o import din Franta.
Am fost atat de dezamagita, incat s-a indurat si mi-a dat un saculet cam de 1,5 kg. Asta este si motivul pentru care nu am postat ingredientul. Dar voi posta o mostra de faina la urmatoarea utilizare...

Anonim spunea...

Multumesc, totusi, cu ce crezi ca o putem inlocui?

dana2dor spunea...

Draga Alia, intrucat si provizia mea e pe sfarsite, m-am interesat printre prieteni si am aflat ca la Carrefour s-ar gasi o faina integrala cu care cred ca s-ar putea inlocui faina de sarrasin.
Mie mi s-a parut interesanta toata povestea cu sarrasinul, dar la gust nu este prea diferita de faina obisnuita, doar ca este putin mai aspra si mai consistenta compozitia clatitei rezultata. De fapt, are o aroma de paine neagra, ca sa compar cu ceva cunoscut.
Eu inca nu am fost la Carrefour sa caut faina integrala, dar cum o cumpar voi fotografia pachetul si-l voi posta.

Petit Patch spunea...

Ai explicat foarte bine clatitele frantuzesti!
Restaurantele "creperie" sânt preferatele mele, si merg la ele de câte ori se iveste ocazia si duc si prietenele mele din România care vin aici la mine în vizita!
Blogul tau e minunat si foarte "apetissant"!!!
Smaranda

dana2dor@gmail.com spunea...

Multumesc mult de apreciere si de vizita Smaranda si mai poftim pe la mine :)

Ma bucur ca am reusit sa fiu destul de explicita cu reteta de galette, cred ca se datoreaza faptului ca mi-au placut atat de mult :)

Eu cred ca bucataria frantuzeasca este cea mai rafinata si ador unele dintre retetele specifice ei, ca de exemplu deserturile pe baza de branzeturi si fructe, dar imi plac la fel de mult diverse retete specifice bucatariilor lumii si mai ales bucatariei romanesti (cu precadere din Ardeal si Moldova).

Petit Patch spunea...

Si eu am învatat de la mama retete ardelenesti, le fac mai rar, gatesc mai mult ca aici (sânt în Franta de 28 de ani...).
Iata câteva linkuri cu clatite frantuzesti, ele sânt o specialitate din regiunea "La Bretagne", situata pe malul Atlanticului, dar acum se gasesc "creperii" peste tot:
http://fr.wikipedia.org/
wiki/Cr%C3%AApe_bretonne

http://www.meilleurduchef.
com/cgi/mdc/l/fr/recettes/
crepe_bretonne/index_ill.html

http://gastronomie.
philagora.org/bretagne/

http://www.gourmandines.fr/
recette-crepes-bretonnes.php

http://www.cuisineaz.com/
Recettes/Crepes-
bretonnes-41127.aspx

http://notesgourmandes.
canalblog.com/archives/2005/12/30/1166810.html

dana2dor spunea...

Multumesc Smaranda, ma voi duce sa vizitez toate adresele pe care mi le-ai dat:)
Te pup si iti doresc o saptamana excelenta!

Anonim spunea...

Faina de sarrasin este de fapt hrisca. Gasiti in tara hrisca, sub forme de grauntze.

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Foodieblogroll

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase