Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

11 august 2008

Rasturnica cu mere

Unul dintre preparatele cele mai iubite de noi in orice anotimp este Rasturnica cu mere.
Este un dulce usor de preparat, deosebit de aspectuos si de parfumat.
Ingrediente:
Pentru blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 2 linguri ulei, 2 zahar vanilinat, coaja rasa de la o lamaie.
In plus ne mai trebuie: 4-5 mere de marime mijlocie, 4 linguri de zahar, o mana de stafide, o mana de nuci, o lingurita unt si arome: scortisoara, cuisoare... eu folosesc un amestec de mirodenii special pentru placinte cu mere, gasit in comert.

Mod de preparare:
Se spala bine merele si se scot cotoarele cu dispozitivul special sau se taie pe jumatate si se scoate cu grija mijlocul cu seminte fara sa deterioram restul marului. Se feliaza apoi toate merele si se pastreaza deoparte.
Se pregateste un vas termorezistent in forma rotunda. Se unge cu unt si se presara un strat de zahar apoi se aseaza concentric feliile de mar, in randuri succesive de la margine catre centru, toate in aceeasi directie, precum soldatii.
Se aseaza cam doua-trei straturi, ca sa fie bogata brajitura.
Se mai presara un strat de zahar, se imprastie apoi stafidele si nucile, se presara aromele si se introduce vasul la cuptor pentru 15-20 minute.
Cand zaharul si merele au prins o culoare aramie se adauga o ceasca de apa si se mai lasa 5-10 minute in cuptor.
Intre timp se prepara blatul.
Se bat albusurile separat cu putina sare, se adauga zaharul si se mai bat pana s-a incorporat total.
Galbenusurile se freaca cu doua linguri de ulei apoi se adauga peste albusurile batute. Se pune faina, zaharul vanilinat si coaja de lamaie si se amesteca usor compozitia.
Se scoate vasul cu merele din cuptor si se rastoarna peste ele compozitia de blat. Se introduce din nou in cuptor pentru cca 15 minute. Se verifica cu un pai blatul daca este copt. Daca paiul iese curat, inseamna ca blatul s-a copt.
Cand este gata, se scoate vasul din cuptor, se despart usor marginile blatului de vas cu un cutit, se aseaza deasupra un platou cu fata spre interiorul vasului si se rastoarna printr-o miscare rapida. Daca nu s-au desprins toate merele, se mai mangaie fundul vasului cu o carpa umeda pana ce cad toate. Se ridica apoi vasul si se mai repara cu un cutit eventualele imperfectiuni cauzate de o rasturnare defectuoasa.
Prajitura este foarte buna rece, daca rezistati tentatiei pana se raceste.
Se poate acoperi cu frisca, dar noi o preferam asa, simpla.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cunosc tortul, prajutura - cum vrei sa-i zici este EXCELENT si usor de realizat !!
Incearca sa faci totul intr-o cratita in care sa caramelizei cateva linguri de zahar in prealabil, adica: 4 linguri de zahar se caramelizeaza, se da repede de pe foc, peste care se pune 50-70 gr unt, pe care- "trimiti un pic la plimbare" peste zaharul caramelizat, abia dupa ce s-a racit binisor asezi merele. Se formeaza un sirop, care se va absorbi in blat, nu stiu cum dar acolo ajunge, restul retetei e perfecta.
Dupa ce ai scor "Rustica" si s-a racit, papilele tale gustative vor face "chef-de-chef" !!!!!
Spor la treaba si sa ne mai scrii retete care sa ne incante papilele gustative.
Cu simpatie si mare placere - Rodica - Cluj.

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase