Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

10 mai 2010

Cozonaci "doi in unul" - umpluti cu mac, nuca si cacao

Din meniul meu de Paste - 2010 au facut parte si acesti minunati cozonaci, impreuna cu colacelul cu nuca, cozonacul cu rahat, porumbintele si iepurasii modelati din acelasi aluat.

Ingrediente aluat pentru doi cozonaci:
1kg faina, 50g drojdie, 250g zahar, 500ml lapte, 200g grasime (unt topit si ulei de fl.soarelui), 5 galbenusuri, 1 lingurita rasa sare, arome: vanilie, coaja de lamaie si de portocala razuite.

Umplutura cu mac: 250g mac macinat, lapte cat sa-l acopere, zahar dupa gust, un pumn de stafide;

Umplutura cu nuca si cacao: 250g nuca rumenita putin si macinata grosier, trei albusuri de ou, 3 linguri de zahar pudra, o lingura cacao, un praf de scortisoara;


Cum am procedat:
Pentru aluat: am pus pe foc slab intr-o craticioara laptele in care am adaugat sarea, zaharul si zaharul vanilinat; dupa ce s-a incalzit bine am luat craticioara de pe foc si am adaugat untul si uleiul si am amestecat pana s-a topit untul; am adaugat apoi si coaja de citrice.

Separat am pregatit maiaua astfel: am pus intr-un bol mic drojdia si am frecat-o cu o lingurita de zahar pudra si o lingurita de lapte caldut (trebuie sa aveti mare grija ca laptele sa fie doar putin caldut); am presarat peste drojdie doua linguri de faina si am acoperit bolul cu folie alimentara.

Aluatul l-am preparat la masina de paine, la programul 7 de framantat si dospit, asa ca am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: galbenusurile batute putin, amestecul de lapte cu zahar, grasime si arome, faina cernuta si deasupra maiaua. Am pornit masina si intre timp am pregatit umpluturile.

Pentru umplutura de mac:
am macinat macul si l-am fiert in lapte cat sa-l acopere si doua linguri rase cu zahar. Dupa ce a fiert, cca 15 minute, am luat craticioara de pe foc si am lasat sa se raceasca. Am adaugat in compozitie si o mana de stafide pe care le-am lasat in prealabil sa se umfle putin in apa calduta cu rom.

Pentru umplutura de nuca:
am macinat nuca, am batut trei albusuri tare cu un praf de sare; am adaugat apoi trei linguri de zahar pudra si am mixat pana s-a intarit spuma si s-a topit complet zaharul, am inglobat nuca macinata in albusurile batute, usor, apoi am adaugat si cacaoua si scortisoara si am lasat umplutura deoparte.

Cand a fost gata aluatul, l-am rasturnat pe suprafata unsa cu ulei si l-am impartit in patru. Am intins apoi cate doua foi dreptunghiulare pentru fiecare cozonac, am intins pe una umplutura de mac si pe a doua umplutura de nuca, le-am rasucit usor cate doua si le-am asezat in tavile tapetate.

Am lasat cozonacii sa mai creasca cca 30-40 de minute, apoi i-am uns cu galbenus frecat cu o lingura de smantana, am presarat zahar brun si i-am introdus in cuptorul preincalzit pentru cca 45 de minute.

Iata-i ce frumusei au iesit! Numai ca i-am lasat puuutin mai mult si s-au rumenit cam tare...

si aici in sectiune:

Pofta bunicica si o saptamana faina sa aveti!!!

Un comentariu:

maria mihalache spunea...

Ce gustosi trebuie sa fi fost cu o asa umplutura.
O saptamana buna!

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase