Blogger Widgets

MENIURI FESTIVE

PENTRU CRACIUN SI ANUL NOU

PAINE, PIZZA , ALUATURI SARATE

PREPARATE DIN CARNE TOCATA

PREPARATE DE POST

Arhivă

FOTO REPORTAJE

DIVERSE, UTILE

Siteuri non-culinare

APERITIVE FESTIVE

PREPARATE FUNNY PENTRU COPII

PREPARATE TRADITIONALE DE PASTE

PENTRU CAMARA

CIORBE SI SUPE

PREPARATE DIN CARNE

GARNITURI PENTRU FRIPTURI

PREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE

PREPARATE TRADITIONALE

PREPARATE OVO-LACTO-VEGETARIENE

15 noiembrie 2008

Fotografia de produs si arta comunicarii - partea I


Asa cum v-am promis, am revenit cu un nou articol, respectiv Fotografia de produs si arta comunicarii - partea I.

Ce ar trebui sa constientizati chiar de la inceput este ca, atunci cand faceti o fotografie cu scopul de a o publica, indiferent de vointa voastra, aceasta va comunica ceva privitorului.

In consecinta, trebuie sa o faceti sa comunice ce vreti voi si sa nu lasati acest lucru la cheremul hazardului. Deci, dupa ce ati realizat o fotografie, priviti-o voi mai intai in mod critic si incercati sa va imaginati ce va spune. Nu o publicati pana ce nu v-ati convins ca transmite exact ce doriti voi.

Iata cateva dintre cel mai des intalnite greseli din blogurile culinare:

a) Folosirea unui unghi nepotrivit pentru realizarea fotografiei

In foarte multe bloguri am observat fotografii realizate de deasupra produsului, dintr-un unghi perpendicular pe suprafata acestuia, dand senzatia privitorului ca este un spirit plutind pe deasupra mesei cu bucate.

Chiar si atunci cand doriti sa expuneti detaliile produselor, cum ar fi decorarea suprafetei unui tort, incercati sa gasiti un punct de vedere comod, firesc, lateral, ca atunci cand produsul este pe masa si voi sunteti pe scaun si priviti farfuria. Daca pentru voi unghiul de vedere este incomod, va trezi disconfort si privitorului.

Cand doriti sa prezentati detalii, nu fotografiati produsele de foarte aproape pentru ca in acest fel ii dati privitorului senzatia ca le bagati mancarea in ochi. Departati-va putin si apoi potriviti zoom-ul pana ce incadrati produsul. Priviti imaginile realizate in cele doua moduri si comparati. Veti descoperi diferenta!

b) Detalii inestetice prezentate cu mandrie

Am observat in cateva bloguri “cu pretentii” cum autoarea isi expune cu mandrie la ingrediente cartofii stricati, legume si fructe cu pete si ofilite.

In acest sens foarte potrivita mi se pare zicala ardeleneasca “daca bun pui apoi bun iasa”.

Mai bine nu prezentati ingredientele, ci enumerati-le doar, decat sa puneti pe blog lucruri urate.

Tot la detalii inestetice am mai observat cum, in dorinta de a expune artistic dar fara a avea un minim bun simt estetic, unele gospodine aseaza in jurul farfuriilor o "aglomeratie" de obiecte.

Eu le-as sfatui in primul rand sa vizualizeze cat mai multe bloguri si reviste straine ca sa-si educe mai intai simtul estetic si apoi sa incerce sa experimenteze.

De ce? Pentru ca atunci si-ar da seama ca daca pui in jurul farfuriei solnitele de sare si de piper rasturnate doar ca sa intre in imagine, crezand ca in acest fel dau bine, se insala. Nu mai zic de faptul ca exista superstitia ca sarea rasturnata aduce cearta si necaz.

Privind imaginea, mie una mi-a produs sentimentul ca la acea masa cineva s-a suparat si a dat cu mana rasturnand totul in calea ei.

Foarte important: bunul gust impune simplitate.

c) Prezentare cantitativa in detrimentul calitatii

Nu fotografiati farfuriile pline cu mancare!

Acestea te duc cu gandul la o cantina muncitoreasca sau locaturi tip “impinge tava”, unde cu o suma fixa de bani poti consuma o cantitate mare de mancare.

Alegeti cateva bucati, felii, portiuni din mancare si asezati-le cu grija pe o farfurie curata.

Decorati asortand culorile dar nu uitati si de gustul decorului, care trebuie sa se potriveasca la fel de bine cu produsul cat si imaginea.

d) Decoratiuni nepotrivite

Nu ornati farfuriile cu mancare cu plante necomestibile! In cel mai rau caz, specificati: décor necomestibil! Unele persoane neavizate ar putea crede ca asa se consuma respectivul fel de mancare.

Ce sa mai spun ca am vazut unele fotografii in care combinatiile erau de-a dreptul hilare.
De exemplu: varza calita avand alaturi un trandafir. Probabil pentru a-I schimba putin parfumul mancarii, presupun.

Puteti aseza alaturi de farfurie un fir de trandafir sau o vaza cu flori, un pahar de vin sau de sampanie, ori o lumanare aprinsa, dar tineti cont de fiecare data de contextul in care poate fi servit respectivul preparat culinar.

Nu puneti o lumanare atunci cand serviti sarmale, decat daca vreti sa sugerezi o masa de parastas.

Ei bine, pentru inceput ne oprim aici.

Sper sa va fie de folos informatiile. Iar daca lucrurile spuse vor contribui cat de putin la imbunatatirea calitatii blogurilor voastre, ma veti ierta pentru tonul usor acid folosit pe ici, pe colo.

5 comentarii:

Laura spunea...

Extraordinar de interesant, draga Dana! Felicitari! :)
Eu recunosc ca sint total pe langa...la acest subiect :P ...asa ca sa stii ca te voi urmari cu mare interes si in continuare ;)

Didona spunea...

Foarte utile sunt observatiile tale; ciudat este ca, observand in unele fotografii erorile pe care le-a vazut si tu, nu le-am inregistrat ca atare, numai ca simteam ca ceva nu-mi place si nu stiam ce.
Nici eu nu am fotografii reusite pe blog, in primul rand pentru ca mi s-a stricat aparatul (care si asa nu era bun) si trebuie sa-mi iau altceva ....
Voi tine cont de sfaturile tale si astept si altele. Multumesc.

dana2dor spunea...

Buna Laura si multumesc pentru vizita si apreciere.
Ma bucur tare sa stiu ca ai gasit interesant ceea ce am scris, pentru ca voi continua doar daca vad ca intereseaza.
Si chiar daca o singura persoana ar fi interesata, eu voi continua cu siguranta sa scriu mai multe pe aceasta tema.

dana2dor spunea...

Bine ai venit Didona si multumesc pentru comentariu.
Faptul ca tu consideri utile observatiile ma motiveaza sa mai scriu cate ceva pe tema asta.
Vezi tu, cu fotografia este la fel ca si cu pictura si cu muzica. Trebuie sa invatam sa le admiram si sa le intelegem.
Cand aveam 15 ani am fost cu colegii intr-o excursie la munte impreuna cu un mare muzician care pur si simplu ne-a invatat sa ascultam muzica (simfonica, bineinteles) si sa o intelegem. A fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata!

maria spunea...

Lamuritoare cele doua postari despre fotografie si luminatoare, ca tot suntem in cadrul pascal, mai sunt si altele si nu le-am gasit? Multumesc!

Blog Widget by LinkWithin

TARTE DULCI

DESERTURI LA PAHAR

DESERTURI FEL DE FEL

SALATE SI SOSURI

GUSTARI DELICIOASE

BOMBOANE, CIOCOLATERIE

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Clipe dulci si parfumate. Make your own badge here.

TORTURI

ALUATURI DULCI

CHECURI, MUFFINS, CUPCAKES

PATISERIE DULCE

Google translate

Follow by Email

VA INVIT IN CASA NOUA!

Aparitii TV

INGHETATE, PARFAIT, SORBETURI

PREPARATE DIN PASTE

Vizitatori

Persoane interesate

Ma puteti gasi si aici:

Toate retetele sunt pe Petitchef

Bloguri delicioase