16 martie 2010
Cornulete fragede
Week-end-ul trecut am fost invitata la masa de mama-soacra. Si cum nu era sa ma duc cu mana goala, iata ca am facut niste cornulete fraaaagede si gustoase de numa' (de fapt, intocmai pe gustul sotului meu care a formulat "caietul de sarcini" cu lux de amanunte. Adica: sa fie umplute cu gem si cu nuca, sa fie rulate mai intai in forma de sul si taiate, sa fie micute - de maxim 3-4 cm, sa nu ramana portiuni fara umplutura.
Iata ce am folosit:
pentru aluat: 300g faina, 200g unt sau margarina (eu am folosit 100g margarina si 100g grasime de curcan), 50g zahar pudra, 2 pliculete zahar vanilinat, un galbenus de ou, o priza de sare, o lingurita bicarbonat dizolvat in suc de lamaie, 2-3 linguri iaurt (sau bors, sau apa minerala, sau bere) ;
pentru umplutura: 2 linguri gem de macese, 2 lingura nutella, 2 linguri nuci rumenite si macinate (in cazul in care crema iese prea consistenta, puteti adauga albusul batut spuma).
Cum am procedat:
Am amestecat cu degetele (fara a framanta) faina cu margarina si untura de curcan pana a devenit o masa nisipoasa, apoi am adaugat galbenusul, zaharul, aromele, bicarbonatul stins si iaurtul si am uniformizat compozitia pana a devenit un aluat ca o plastilina, pe care l-am pus intr-un bol acoperit cu folie alimentara si l-am introdus in frigider pentru cca 1 ora.
Intre timp am pregatit umplutura. Am amestecat intr-un bol gemul de macese cu nutella si nuca macinata.
Dupa o ora am scos aluatul din frigider, am pregatit masa de lucru pe care am pudrat-o cu faina, am luat bucati de aluat din care am intins foi de cca 7cmx20cm pe care le-am uns cu crema, apoi am rulat foile pe latura mare si am taiat sulul din 4 in 4 cm (aproximativ, pentru ca nu le-am masurat).
Aluatul nu este prea elastic, insa poate fi modelat f. usor, precum plastilina. Daca se rupe pe alocuri, se poate completa partea rupta cu bucatele de aluat, se repara f. usor.
Le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt (eu nu le-am mai uns cu nimic) si le-am introdus in cuptorul preincalzit, la foc moderat, pentru cca 16 minute.
Dupa ce s-au copt le-am scos si le-am tavalit prin zahar pudra vanilinat si le-am asezat pe un platou.
Au iesit fffff fragede si gustoase. In ce priveste aspectul, ma supun judecatii voastre :)
Am facut si cateva in forma traditionala:
Pofta bunicica si o dupa-amiaza excelenta va doresc tuturor!!!!
Etichete:
desert,
Patiserie dulce
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
24 de comentarii:
arata minunat.am facut si eu ieri cornuri (nu cornulete) dar tare ma tenteaza reteta ta.o zi minunata
Nu stiam ca si grasimea de pasare se poate folosi la aluaturi. Am mai aflat ceva.
M-a distrat sotiorul..stie ce vrea..hihi..
Arata tare bine cornuletele!!!
arata super
stie sotul tau cum trebuie sa fie un cornulet...dar si tu stii sa raspunzi exigentelor,chiar mai mult,cornuletele sunt super!eu stiu de la mama ,ea face cornulete,ca grasimea le da o fragezime deosebita ,asa ca sunt sigura ca au fost minunate ca textura si gust!
Multumesc de vizita, Sarah!
Trebuie sa incerci reteta, ca tare bune au iesit cornuletele. O seara excelenta iti doresc si eu!
Da, Diana, e prima data cand folosesc si eu grasimea de pasare, dar mama o folosea adesea pentru ca zicea ca e mai sanatoasa decat grasimea de porc.
...Oricum e mai delicata... si au iesit niste cornulete f.f. fragede; ti se topesc pur si simplu in gura...
Asa este, m.t.:) Sotiorul stie ce vrea :)mai ales cand e vorba de mancare unde are gusturi rafinate...
Multumesc, Antzu':)
Hello, Alison!!!
Sa stii ca sotul meu are gusturi rafinate, iar eu probez pe el toate retetele, ha-ha-ha.
Da, au iesit f. bune cu grasimutza de curcan...
Draga Dana, sper ca n-am gresit ziua...
La multi ani !
Sa fii fericita, sanatoasa si sa ai numai bucurii, alaturi de cei dragi !
Multumesc, Danielutza:)
Asa este:) doar ca petrecerea si tortul le voi face in week-end.
Te puuup si-ti multumesc inca o data de urari!!!
La Multi Ani, Dana! Multa sanatate, noroc si fericire alaturi de cei dragi.
Multumesc frumos, Donitza draga! Te puuup si te imbratisez cu drag!
mama mia ce sot inteligent ai tu draga Dana, stie cum sa fie impletite ca sa nu fie portiuni fara implutura, foarte buna indeea cu impletit apoi taiat, uite ca am mai invatat ceva util de la tine :)
pupici si inca odata la multi ani sa fii fericita si iubita !!!!!!!
Ador asa ceva!
Arata minunat si cred tare bune!
Week-end placut!
Multumesc de urari, draga mea Anastasia!!!
Pupici multi si tie!!!
Asa este, sunt tare buneeee, Mariana, draga mea!
O Duminica excelenta si tie! Puuup!
Mama, ce bine arata:)
Chiar interesanta compozitia :)
Daca aveti vreo reteta preferata, si o poveste a ei, puteti participa la un concurs simpatic cu retete pentru Pasti – 2010
Scoateti eventualele spatii libere din link.
http://www.verze.ro/index.php/Concursuri-sau-nu/Concursuri/concurs-paste-2010-povesti-si-retete.html
2 PREMII PT TINE LA MINE PE BLOG!
Au fost si tare bune, Lorena:)
Mi-ar fi facult placere sa particip, Happy-varza, numai ca timpul nu mi-a permis de data asta :(
Poate alta data?!
Multumesc, Just me, fug acusica sa le ridic!!
Puuup!
Trimiteți un comentariu