Foarte buni si frumosi acesti biscuiti. Sunt spornici si se fac usor dar, ce-i drept, se si consuma la fel de usor.
Ingrediente:
150g faina
100g faina de migdale (preparata in casa din migdale macinate impreuna cu o lingura de zahar)
250g unt cu peste 80% grasime
150g zahar
2 galbenusuri
un praf de sare
vanilie (un pliculet zahar, ori o lingura esenta, ori semintele unei pastai)
gem de zmeura, sau de care preferati.
Mod de preparare:
Se bate untul cu zaharul pana devine o spuma usoara si neteda. Se adauga cate un galbenus si se incorporeaza pe rand, apoi se adauga sarea si vanilia. La urma se pune faina si faina de migdale, continuandu-se amestecarea cu o lingura ori cu o paleta de silicon, pana la omogenizarea compozitiei.
Aluatul rezultat se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru 3-4 ore, ori pana a doua zi.
Cand se scoate aluatul din frigider, se imparte in doua jumatati. O jumatate se intande in foaie de cca 4mm grosime si se decupeaza in forma dorita. Cealalta jumatate, care devine capac pentru prima, se decupeaza si in mijloc, ca sa se vada frumos gemul.
Se aseaza biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit pentru cca 15 minute. In functie de grosimea lor, biscuitii se coc mai repede ori mai greu, asa ca supravegheati coacerea ca sa nu se arda. De asemenea, tineti cont de faptul ca urmatoarele tavi se vor coace mai repede decat prima.
Cand s-au copt, biscuitii se scot cu grija, pentru ca sunt foarte fragili, si se aseaza pe un gratar sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit complet, se ung cu gem biscuitii nedecupati in mijloc si se pudreaza cu zahar farin biscuitii decupati in mijloc, apoi se aseaza unul deasupra celuilalt, in forma de sandwich.
Sunt mai buni dupa cateva ore, ori chiar a doua zi, dupa ce se inmoaie putin datorita umpluturii.
O zi excelenta va doresc tuturor!
30 aprilie 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Deliciosi, un adevarat rasfat al papilelor gustative ! :)
furnicuta boscodina ( nu stiu de ce dar nu pot posta decat anonim :) )
Multumesc, furnicuto!
Nu-mi dau seama de ce... poate google e de vina, ori blogspot... mai au si ei sincope :)
Sunt minunati de gustosi! Noua ne plac foarte mult biscuitii cu gem:)!Pupici
Sunt intr-adevar foarte buni, Maria, si noua ne plac desi ii fac doar cand avem musafiri, pentru ca noi am lasat-o mai usor cu dulciurile.
Pup si o zi frumoasa!
am in plan sa-i incerc miine. Caut o reteta de islere-vreo idee? Multumesc. Gospodina din Macedonia
Spor, sa-ti iasa bine! Da, am reteta pentru islere. Le-am pus in lista de proiecte si le voi face curand.
well, i-am facut dar am avut dificultati. nu stiu ce am facut dar aluatul s=a lucrat extrem de greu. am adaugat extra faina si la inceput a fost ok dupa care a inceput da se faramiteza. au iesit intr-un final dramatic( am dublat cantitatile)si sint foarte gustosi dar nu sint sigura ca-i voi repeta . idee ce am gresit? multumesc. Ileana.
Draga Ileana,
Acest tip de aluat se lucreaza intr-adevar mai greu. Nu este si nu trebuie sa fie elastic. Daca initial ti-a iesit prea moale si ai simtit nevoia sa adaugi faina, inseamna ca ori galbenusurile tale au fost mai mari, ori faina de migdale a fost mai umeda. Pana la urma a fost bine ca ai adaugat faina, dar poate ca ai adaugat prea multa. Inteleg ca pana la urma ti-au iesit, pentru ca ai zis ca au fost foarte gustosi. Eu zic ca nu e cazul sa renunti asa usor si sa refaci reteta. Oricum, voi posta zilele astea o reteta similara, dar fara faina de migdale, deci cu mai putine riscuri :)
OK-AM SA-I REPET. POATE ZAHARUL ORGANIC SA FI FOST PREA MARE?
MULTUMESC SI ASTEPT SI RETETA FARA MIGDALE .SI DUPA CUM AM SPUS AU FOST FOARTE LAUDATI
ILEANA
Doamna va ro sa ma ajutati cu un sfat!eu nu inteleeg dc mi s-au deformat biscuitii la coacere,mi s-au deformat complet..deci unii erau ovali unii erau mai mari altii mai mici..nu inteleg de ce ..care sa fi fost cauza...cu toate ca i-am decupat cu aceeasi forma rotunda...dc se deformeaza?
Draga Raluca, incerc sa-mi fac o idee pentru ce s-au deformat biscuitii tai la coacere, si cred ca ar putea fi una dintre urmatoarele cauze:
ori aluatul intins inainte de decupare s-a incalzit, ori nu a fost intins unform. Aluatul trebuie sa fie foarte rece si sa aibe o grosime egala pe toate suprafata. Daca se incalzeste, aluatul se intinde si se deformeaza. Trebuie sa rupi cate o bucata mai mica din aluat, sa-l decupezi si sa-l asezi iute in tava. Restul aluatului il ti in frigider pana il folosesti. Poti chiar sa mai introduci tava cu biscuitii decupati inca putin in frigider inainte sa-i coci.
Inca un sfat: transfera biscuitii de pe blat pe tava tapetata cu ajutorul unei palete. Asa isi vor pastra forma.
Soper sa-ti fie de folos si spor la prajiturit!
Multumesc frumos...sa stiti ca mare dreptate aveti...adika tot ceea ce ati scris sa nu fac eu am facut..dar nu era destul de moale ca sa-l pot intinde si l-am lasat putin afara apoi ba le decupam ba il strangeam napoi aluatu;l si le decupam din nou...am mai observat ca la prima intindere a aluatului..aluatul este ok..dar din ramasite daca le fac bulgar si le intind din nou are tendinta sa se restranga...Multumesc mult pt sfat1
Am incercat si eu reteta astazi si m-am chinuit foarte mult cu aluatul. Am respectat cantitatile si pasii din reteta dar aluatul a iesit mult prea moale si era imposibil de manevrat (desi l-am lasat la frigider peste noapte). Dupa ce am adaugat (multa) faina am reusit sa fac formele.
Al doilea lucru care nu mi-a placut (poate problema a fost ca am pus prea multa faina), a fost faptul ca fursecurile au iesit foarte faramicioase.
Gustul a fost bun, dar nu a meritat efortul...
Draga Oana,
Acest aluat nu se lucreaza usor, dar ma mir foarte tare ca tie ti-a iesit moale. Nu vad cum.
Daca ai adaugat faina "multa" e normal ca au iesit faramiciosi. Puteai sa adaugi mai putina si iti ieseau bine.
Daca ai respectat reteta si pasii, singura explicatie pentru nereusita ar putea fi calitatea ingredientelor(faina de migdale umeda, zaharul neincorporat bine etc.)
Daca tu consideri ca nu merita efortul, e problema ta.
Parerea mea este ca unele prajituri chiar merita mai multa atentie si rabdare, daca ai pentru cine sa le faci.
Trimiteți un comentariu