18 mai 2012
Coronite cu vanilie
Pentru autenticitate, am pastrat denumirea retetei asa cum am primit-o de la mama-soacra. Acesti biscuiti ori fursecuri, sau cum vreti voi sa-i mai denumiti, seamana foarte mult cu biscuitii linzer, numai ca nu au in compozitie faina de migdale si au in plus bicarbonat. Aluatul este putin mai maleabil decat cel al biscuitilor linzer, asa ca se lucreaza mai usor, iar rezultatul este delicios.
Ingrediente pentru cca 50 de biscuiti simpli, deci 25 de biscuiti umpluti:
500g faina, 200g unt la temperatura camerei, 200g zahar, un praf de sare, o lingurita bicarbonat, 3 galbenusuri, doua pliculete zahar vanilinat, gem acrisor pentru umplut (eu am folosit magiun de prune);
pentru glazura: un albus de ou batut spuma cu 50g zahar si o mana de nuci macinate in amestec cu zahar cristal.
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu untul cu varful degetelor, pana ce compozitia devine nisipoasa, se adauga apoi zaharul, praful de sare, zaharul vanilinat, bicarbonatul si cele 3 galbenusuri. Se omogenizeaza usor compozitia, fara a framanta prea tare, iar daca aluatul nu se aduna, se mai adauga putin lapte rece. Din aluatul rezultat se formeaza o minge care se infasoara in folie alimentara si se introduce in frigider pentru cca 30 de minute.
Dupa 30 de minute se scoate aluatul si se intinde uniform intr-o foaie de cca 3-4 milimetri grosime. Se decupeaza apoi cu o forma rotunda, iar jumatate dintre ei se perforeaza si in centru, pentru a se vedea frumos umplutura. Cele perforate se ung cu albusul batut spuma, apoi se presara cu nuca tocata amestecata cu zahar cristal.
Biscuitii rezultati se aseaza in tava tapetata si se introduc in cuptorul preincalzit pentru cca 5 min. Este bine sa verificati coacerea intrucat se coc foarte repede si e de preferat sa-si mentina culoarea deschisa. Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca pe un gratar, apoi se ung cu gem si se formeaza perechi, cu cei perforati deasupra.
Sunt mai buni dupa cateva ore, sau mai bine a doua zi, cand se mai inmoaie datorita umpluturii.
Foarte buni, spornici si pe deasupra au si un aspect deosebit. Sper sa-i incercati si sa va placa.
O zi excelenta va doresc si mult spor!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
16 comentarii:
Frumosi si buni cu siguranta!
Any
foarte frumoase coronitele! delicate si deliciose;)
nici nu-ti vine sa le mananci , atat de perfecte sunt !
Cred ca-s gustosi biscuitii tai!
Gustooos! Felicitari! :)
Arata foarte bine,imi plac!
Seara frumoasa.
Fursecurile astea imi aduc aminte de copilarie si de vacantele la bunici !!! Le faceam cu mare drag alaturi de bunica si le papam cu o pofta de nedescris !!! Ce vremuri frumoase au fost !!!
Chiar tare buni, Any :)
Multumesc, Andreea :)
Ei, Sorina, doar pana ce-l iei pe primul, si pe urma nu te mai poti opri :)
Daaa, Pansy, sunt intr-adevar deliciosi :)
Multumesc, Roxana :)
Multumesc, Angelica! O seara frumoasa si tie :)
Ma bucur tare, Catkitchen, ca ti-au trezit amintiri frumoase. Asa este, dulciurile copilariei noastre au fost simple si delicioase.
Dupa cum arataaaa....as servi si eu cativaa....dar cred ca urmatoarea turaa...:))...O zi bunaaa!!
Cu placere, Elena, tura viitoare :))
Trimiteți un comentariu