Dragii si dragele mele, am ramas datoare cu cateva retete pentru preparatele de la Craciun si Anul Nou si m-am gandit ca e vremea sa rezolv astazi aceasta problema. Asa ca voi incepe cu retetele pentru Aperitivele festive de la ambele ocazii.
a) Piftioare inchegate in cupe de mini-muffins
(reteta pentru piftie o gasiti aici: Piftie de porc in forme festive).
Cum am procedat:
am separat carnea de zeama piftiei si am pregatit vasele pentru montare; bineinteles ca am avut mai multe vase, dar va voi relata procedura doar pentru aceste forme de mini-briose;
am spalat bine formele si le-am uscat, apoi le-am uns cu o pensula cu putina zeama de piftie si le-am introdus pentru cateva minute in frigider; intre timp am pregatit umplutura astfel: am fiert tare 5 oua de prepelita, le-am racit in apa rece, le-am curatat si le-am taiat jumatati pe care le-am pus intr-un bol; am scos in alt bol cateva boabe de mazare si cateva bucati de ardei rosu dintr-o punga de legume mexicane; iar in alt bol am taiat felii cateva masline verzi umplute cu ardei rosu.
Avand toate ingredientele pregatite, am scos formele din frigider si am inceput sa le umplu astfel: in unele dintre ele am pus in mijloc cate o jumatate de ou cu partea cu galbenus in jos, iar in altele cate o felie de maslina verde umpluta; in fantele formate de forma ondulata a formelor am pus cate o boaba de mazare si printre ele o bucatica de ardei rosu, am asezat bucatele de carne deasupra si am turnat peste ea, usor, zeama.
Dupa ce le-am umplut pe toate le-am introdus in frigi unde au stat de pe o zi pe alta inainte de servire. Inainte sa le rastorn ca sa le asez pe vasul de servit le-am lasat putin la temperatura camerei, apoi am folosit un cutit si am indepartat usor marginile si le-am rasturnat. Nu am intampinat nicio greutate la desprinderea umpluturii.
...aici cateva bucati taiate din vasul mare...
b) Pachetele cu somon si Hors d'oeuvres din felii de castravete si icre de Manciuria
Pentru 8 pachetele cu somon am folosit:
300g somon afumat; 500g crema Philadelphia; marar, chivas (sau ceapa verde), sare, piper, lamaie, 3 pliculete (18g) Vege-gel de la Dr.Oetker.
Va mai trebuie in plus 8 cescute sau cupe sau alte vasute mici. Eu am folosit setul de vase ca cel din imagine, dar care aici este umplut cu salata de icre...
Cum am procedat:
Mai intai am taiat 8 fasii de cca 5 x 12cm din somonul afumat si le-am asezat pe o farfurie. Am tocat marunt apoi restul de somon si l-am asezat intr-un bol.
Intr-un vas am frecat branza cu chivasul si mararul tocate marunt, apoi am adaugat somonul maruntit, am adaugat sare, piper si zeama de lamaie, dupa gust. Am dizolvat apoi gelatina conform instructiunilor de pe plic si am amestecat-o usor in compozitie.
Montarea: am captusit formele cu folie de plastic alimentara lasand o margine de cca 3 cm spre exteriorul vasului, am asezat cate o fasie de somon afumat in fiecare vas lasand sa cada in exterior marginile din lungimea fasiei, am umplut cu pasta de branza cu somon maruntit, am acoperit cu marginile fasiei de somon, apoi cu folia alimentara si am introdus vasele in frigider pentru minimum 5-6 ore.
Inainte de servire, scoateti vasele din frigider, rasfrangeti folia alimentara si rasturnati continutul pe vasul/vasele de servit. Decorati cu felii de lamaie, felii de masline verzi umplute, patrunjel verde sau marar, dupa preferinta.
Sfat: Scoateti vasele doar cu 30 de minute inainte de servire pentru a nu se lasa continutul in contact cu temperatura camerei!
Sunt deosebit de gustoase si aspectuoase.
Langa ele, am asezat si cate trei Hors d'oeuvre din felii de castravete crud cu icre de Manciuria, cum se vede in imaginea de mai jos.
c) Corabioare din prosciuto cu pepene galben - simplu, rafinat si gustos !
Ce am folosit: un pachet de prosciuto de 100g si un pepene galben.
Cum am procedat: am spalat si curatat de coaja pepenele galben, apoi l-am taiat felii, cum se vede in imagine; fiecare felie am invaluit-o intr-o fasie de prosciuto si... gata!
O mica observatie: data viitoare voi forma portii mai mici, tip Hors d'oeuvres, pentru ca cei care nu am mai consumat aceasta delicatesa si nu sunt obisnuiti cu asocierea de gusturi sa nu fie nevoiti sa lase in farfurie :)
d) Corabioare din andive umplute cu Salata cu macrou afumat si cu Salata Norvegiana - reteta pentru Salata Norvegiana o gasiti accesand lincul, iar pentru Salata cu macrou afumat o voi prezenta in cele ce urmeaza.
Salata cu macrou afumat
Ce am folosit: 3 cartofi maricei fierti, un morcov mare fiert, o telina mare fiarta, un macrou afumat de cca 200g dezosat, o ceapa de apa maricica taiata solzisori, un ardei gras taiat cubulete, un borcan de 250ml maioneza, doua linguri smantana acrisoara, sare si piper dupa gust, patrunjel verde tocat.
Cum am procedat: am fiert legumele (nu foarte tare ca sa nu fie sfaramicioase), am dezosat macroul afumat si l-am asezat intr-un bol, am taiat ceapa solzisori si ardeiul gras cubulete; am taiat cubulete nu foarte mici si legumele fierte si racite, apoi am asezat intr-un bol mai mare toate ingredientele; maioneza am amestecat-o cu doua linguri de smantana si am adaugat rezultatul peste legumele tocate; le-am amestecat pe toate, am adaugat sare, piper, patrunjel verde tocat si... gata!
Montare: Am spalat apoi andivele, am separat foile, le-am uscat si le-am umplut cu cele doua salate, apoi le-am decorat cu cate o felie de castravete crud, cum se vede in imaginea de mai sus.
Pofta buna! Sunt un deliciu!
e) Corabioare din andive umplute cu Salata de surimi si porumb - reteta pentru Salata de surimi si porumb o gasiti accesand lincul, iar modul de prezentare il puteti deduce din imaginile prezentate.
f) Corabioare din andive cu Oua umplute si Crema de branza cu somon afumat - reteta pentru Oua umplute o gasiti accesand lincul, iar cea pentru Crema de branza cu somon afumat o gasiti la punctul b) Pachetele cu somon afumat din aceasta pagina. Modul de prezentare se deduce din imaginea urmatoare.
g) Salata de icre de crap cu macrou afumat si icre de Manciuria (reteta aici)
h) Hors d'oeuvres - pasta de macrou afumat pe felii de castravete
Ce am folosit: un macrou afumat de cca 200g, 1 pachet de unt de calitate de 250g, zeama de lamaie, felii de castravete, pentru decor icre de Manciuria.
Cum am procedat: am lasat untul la temperatura camerei minimum 6 ore si am dezosat macroul afumat; am pus untul si pestele in mixer si le-am omogenizat, apoi am adaugat si zeama de la o lamaie. Am dat compozitia la rece, in frigider. Cu cel putin 60 de minute inainte de servire, se scoate compozitia, se taie felii castravetele, apoi se aseaza din compozitie cu ajutorul unui poche cu duille am asezat compozitia pe feliile de castravete si am decorat cu cateva boabe de icre de Manciuria.
Foarte buna aceasta pasta!
28 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Hallo Dana,
Ca de obicei superlativä Presentare. Gustul oricum.Compliment mare..
Sint un pic invidios pe Musafirii täi:-))))))
Cu drag Jacob
Dana ,totul arata intr-un mare fel!
Te pup!
Foarte bine arata totul; ca si meniu, seamana un pic cu ce am avut si noi...ne-ai facut o poftaaa!!!!!
arata splendid!!!
nota 100000!!
super felicitari santeti foarte talentata!!
@ Hello Jacob,
Multumesc frumos de complimente :)
Virtual cel putin, eu te consider un Musafir permanent, important si avizat, de fiecare data cand public o reteta :)
Ma gandesc atunci: oare o sa-i placa si lui Jacob reteta asta?
Cu prietenie, Dana
@ Te pup, Lissa! Multumesc de vizita :)
@ Multumesc, Ellis! O seara placuta!
@ Waw, Kity, ce darnica esti cu notele :) Multumesc frumos de apreciere; te-as ruga totusi sa lasi deoparte protocolul si sa treci pa persoana a doua pe viitor :)
M-am indragostit de linkul asta. Dana, orice-ai fi tu, ai devenit idolul meu! Sotul meu este incantat de ceea ce-i pregatesc de cand am descoperit blogul tau si se minuneaza de fiecare data. Tare mi-as dori sa te cunosc!
Trimiteți un comentariu