Dragele mele, la cererea expresa a cititorilor acestui blog, voi incepe expunerea retetelor de Anul Nou cu reteta acestui tort super gustoooos!
Iata ce am folosit:
pentru blat si crema: 6 oua, 200g zahar tos, 100g cacao, 200g unt, 4 linguri pesmet fin (sau 2 linguri faina+2 linguri pesmet fin), 100g zahar pudra, 2 linguri dulceata din coji de portocala, 1 mana nuci prajite si tocate grosier, coniac, rom sau wisky, dupa plac;
pentru glazura: 1 tableta ciocolata neagra (100g) si 100ml frisca lichida
Cum am procedat:
pentru blat si crema
1) am dizolvat la foc mic 200g zahar tos impreuna cu 100g cacao si o cescuta de cafea cu apa, apoi am lasat compozitia la racit;
2) am frecat 200g unt spuma, apoi am adaugat pe rand 6 gelbenusuri, incorporandu-le treptat;
3) am adaugat compozitia racita de zahar cu cacao, incorporandu-o pana la omogenizare;
4) am impartit compozitia rezultata in doua parti: o parte am pastrat-o ca umplutura si am introdus in ea 2 linguri de dulceata din coji de portocale, o mana de nuci rumenite si macinate grosier si 3 linguri de coniac, iar cealalta jumatate am folosit-o pentru prepararea blatului, astfel:
5) am batut albusurile spuma tare cu 100g zahar pudra si am incorporat-o in jumatate din crema precedenta, impreuna cu 4 linguri pesmet fin (sau 2 linguri faina si 2 linguri pesmet fin); compozitia rezultata am turnat-o in forma tapetata si am introdus-o in cuptorul preincalzit.
Dupa ce s-a copt, am scos blatul si l-am lasat sa se raceasca.
Asa cum ati observat, tortul are o forma patrata. Pentru ca nu am avut o forma de tort pe masura (adica 22x22cm), am copt blatul intr-o tava si l-am taiat ulterior, mai intai in doua pe orizontala, apoi am format doua felii de 22x22cm si din ce a ramas am mai format inca o felie compusa din doua bucati, asa ca tortul rezultat va avea trei felii de blat si doua de crema.
Pentru insiroparea blaturilor am pregatit un sirop din zahar ars in care am mai adaugat 2 linguri de coniac. Puteti folosi rom sau wisky, dupa plac.
Siropul l-am pregatit astfel: am pus 4 linguri de zahar intr-un ibricel pe foc si am amestecat continuu pana tot zaharul s-a topit si a prins o culoare crem spre maronie. Am adaugat apoi o cescuta cu apa (mare grija!!!! caci zaharul se caramelizeaza, se produc bule si va puteti accidenta!!!), apoi am pus din nou la foc si am lasat pana s-a topit zaharul si s-a format siropul. Nu cunosc un alt mod mai simplu de a face acest sirop, daca stie cineva, as fi bucuroasa sa aflu, pentru ca procedeul meu mi se pare destul de dificil.
Asamblare:
am taiat blatul asa cum deja v-am explicat; am asezat pe platou o felie pe care am insiropat-o usor, apoi un strat de crema, a doua felie (cea compusa din doua jumatati), iarasi am insiropat usor si am asezat inca un rand de crema si apoi capacul pe care l-am insiropat usor; din restul de crema, foarte putina ramasa, am uns tortul atat pe capac cat si pe laterale pentru a-i da o forma cat mai uniforma :) (suna ca dracu, dar sper ca se intelege!) si l-am introdus in frigi pentru cateva ore.
Intre timp am procedat la pregatirea glazurii, astfel:am topit la bain-marie ciocolata maruntita in frisca lichida pana s-a disolvat complet, apoi am lasat-o sa se racoreasca; dupa ce s-a racorit si a devenit doar calduta, am turnat glazura peste blat si am nivelat usor cu cutitul;
*) daca doriti o glazura impecabila, trebuie sa aveti rabdare sa o turnati usor din centru spre margini si sa o lasati sa se deplaseze singura si sa acopere intreaga suprafata si sa nu introduceti tortul imediat la frigi, ci numai dupa ce s-a intarit deja glazura;
.... ei, dar cum eu stau cam prost cu rabdarea, plus ca am preparat doua torturi si alte minunatii pentru aceasta masa, nu m-am conformat procedurilor standard :):)
Pentru decorarea laterala a tortului am folosit niste prajiturele in forma de steluta, din comert, care mi-au placut foarte mult si ca aspect si ca gust...
Pentru decorarea frontala, va rog sa nu radeti, ideea a fost deosebita dar aplicarea ei lasa mult de dorit... mainile mele parca nu mai vroiau sa asculte si a iesit ce a iesit :(.
Insa nimeni nu m-a criticat, pentru ca gustul tortului a fost DIVIN!!!!
O felie pentru voi:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
iti multumesc mult,mult.
se pare ca se face foarte usor,si nu e pretentios.
cum il frac,revin cu impresii.
de la copii,bineinteles.
si pentru ca data trecuta am fost fara obraz,am scris doar o mica cerere pentru aceasta reteta,da-mi voie ca acum sa iti doresc un AN NOU fericit,sa ai realizari si bucurii langa cei dragi.
si multe retete bune(ca intru destul de des pe la tine).
te pup.
Am sa incerc si eu reteta ta e super! Am si un premiu pentru tine. te astept cu mare drag!
Super!
si eu, si eu fac o varianta a tortului jofre, foarte gustos si fin...untul bun folosit da o finete deosebita...ahhh, cunosc aroma tortului si ...tocmai ce mi-am schimbat stilul de viata::), dupa cum spuneati voi...
@ Cu placere... si multumesc de urari :)Sa-mi spui si mie cum ti-a iesit tortul...
@ Multumesc, Gaby! Acu' ma duc sa-l ridic :) Incearca reteta de tort si sigur o sa-ti placa... Te puuup!
Dana, arata senzational!!!
@ Ei, Ellis, din cand in cand ne mai dam si noi o "dezlegare" la dulce... ca oameni suntem, nu-i asa? :)
@ Oh, Sabina, dar ce gust are.... nu pot sa-ti povestesc... :)
Un an 2010 minunat va doresc!
Superba sectiunea, absolut obligatoriu sa-l incerc. Fetita si sotul meu sint amandoi nascuti in ianuarie si-am iesit la vanatoare de retete noi :)
Merci fain, o sa revin cu impresii. Te pup.
Multumesc, Andreea! Un an excelent iti doresc si eu, La multi ani sarbatoritilor tai si spor la preparat bunatati :) Puuup si o Duminica placuta iti doresc!
Ce pofta mi-ai facut cu tortul asta...., neaparat il voi incerca si eu.
Felicitari pentru blog !!!....te vizitez destul de des dar nu am scris niciodata
Nu il recomand! L-am gatit de Craciun si nu am apucat sa mananc, ca l-a savurat pe nerasuflate familia mea. Deci, gatiti-l numai daca sunteti la cura de slabire, ca este atat de bun incat, daca aveti oaspeti , nu apucati sa il gustati! :) Este demential, sincer. Felicitari!
Multumesc mult pt reteta
poti folosi zahar muscovado (l-am gasit la Mega Image) pentru sirop, nu e nevoie sa-l mai caramelizezi, estew zahar pudra brun din trestie si are un gust nemaipomenti, e suficient sa-l dizolvi in apa calduta si apoi sa adaugi coniacul sau romul
Trimiteți un comentariu