Din meniul meu de Paste - 2010 au facut parte si acesti minunati cozonaci, impreuna cu colacelul cu nuca, cozonacul cu rahat, porumbintele si iepurasii modelati din acelasi aluat.
Ingrediente aluat pentru doi cozonaci:
1kg faina, 50g drojdie, 250g zahar, 500ml lapte, 200g grasime (unt topit si ulei de fl.soarelui), 5 galbenusuri, 1 lingurita rasa sare, arome: vanilie, coaja de lamaie si de portocala razuite.
Umplutura cu mac: 250g mac macinat, lapte cat sa-l acopere, zahar dupa gust, un pumn de stafide;
Umplutura cu nuca si cacao: 250g nuca rumenita putin si macinata grosier, trei albusuri de ou, 3 linguri de zahar pudra, o lingura cacao, un praf de scortisoara;
Cum am procedat:
Pentru aluat: am pus pe foc slab intr-o craticioara laptele in care am adaugat sarea, zaharul si zaharul vanilinat; dupa ce s-a incalzit bine am luat craticioara de pe foc si am adaugat untul si uleiul si am amestecat pana s-a topit untul; am adaugat apoi si coaja de citrice.
Separat am pregatit maiaua astfel: am pus intr-un bol mic drojdia si am frecat-o cu o lingurita de zahar pudra si o lingurita de lapte caldut (trebuie sa aveti mare grija ca laptele sa fie doar putin caldut); am presarat peste drojdie doua linguri de faina si am acoperit bolul cu folie alimentara.
Aluatul l-am preparat la masina de paine, la programul 7 de framantat si dospit, asa ca am pus ingredientele in cuva in urmatoarea ordine: galbenusurile batute putin, amestecul de lapte cu zahar, grasime si arome, faina cernuta si deasupra maiaua. Am pornit masina si intre timp am pregatit umpluturile.
Pentru umplutura de mac:
am macinat macul si l-am fiert in lapte cat sa-l acopere si doua linguri rase cu zahar. Dupa ce a fiert, cca 15 minute, am luat craticioara de pe foc si am lasat sa se raceasca. Am adaugat in compozitie si o mana de stafide pe care le-am lasat in prealabil sa se umfle putin in apa calduta cu rom.
Pentru umplutura de nuca:
am macinat nuca, am batut trei albusuri tare cu un praf de sare; am adaugat apoi trei linguri de zahar pudra si am mixat pana s-a intarit spuma si s-a topit complet zaharul, am inglobat nuca macinata in albusurile batute, usor, apoi am adaugat si cacaoua si scortisoara si am lasat umplutura deoparte.
Cand a fost gata aluatul, l-am rasturnat pe suprafata unsa cu ulei si l-am impartit in patru. Am intins apoi cate doua foi dreptunghiulare pentru fiecare cozonac, am intins pe una umplutura de mac si pe a doua umplutura de nuca, le-am rasucit usor cate doua si le-am asezat in tavile tapetate.
Am lasat cozonacii sa mai creasca cca 30-40 de minute, apoi i-am uns cu galbenus frecat cu o lingura de smantana, am presarat zahar brun si i-am introdus in cuptorul preincalzit pentru cca 45 de minute.
Iata-i ce frumusei au iesit! Numai ca i-am lasat puuutin mai mult si s-au rumenit cam tare...
si aici in sectiune:
Pofta bunicica si o saptamana faina sa aveti!!!
10 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Ce gustosi trebuie sa fi fost cu o asa umplutura.
O saptamana buna!
Trimiteți un comentariu