24 mai 2010
Tort fondant Gradina din vis
Trebuie sa va spun ca am fost foarte ocupata in ultima perioada, insa nu ca de obicei cu jobul, ci am fost ocupata cu distractia. Am petrecut la doua botezuri, o nunta, ziua onomastica a soacrei si aniversarea nora-mi. Ei, si pentru ca frumoasa mea nora a schimbat prefixul, i-am pregatit un tort pe masura. Compozitia tortului a fost aleasa tinand cont de preferintele ei: blatul-obisnuit, crema - neaparat cu aroma de vanilie, fructe-oricare, iar glazura- neaparat din fondant.
Asa ca, iata ce am realizat:
Ce am folosit:
Pentru pasta de zahar: 400g zahar pudra, 2 linguri amidon, 10g gelatina, 2-3 linguri miere;
Pentru blat: 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 3 linguri ulei, un praf de sare, vanilie;
Pentru crema mascarpone: 300g mascarpone, un plic Creme Ole cu gust de vanilie, 400ml lapte, 2 linguri zahar;
Fructe umplutura: o conserva ananas, 300g capsuni proaspete feliate;
Pentru decor: Creion verde pentru decor - glazura de zahar de la Dr.Oetker.
Cum am procedat:
Pasta de zahar am pregatit-o cu o zi inainte astfel: am facut mai intai un sirop din gelatina hidratata si miere, pe care le-am pus intr-o craticioara la foc mic, amestecand continuu pana la omogenizare completa. Am luat de pe foc siropul si l-am lasat sa se racoreasca putin, apoi intr-un castron mai larg am cernut mai intai zaharul pudra, apoi am turnat in mijloc siropul caldut amestecand bine pana am incorporat tot zaharul pudra si s-a format o pasta de consistenta plastilinei. Pasta am invelit-o in folie alimentara si am introdus-o in frigider pana a doua zi.
Blatul l-am pregatit astfel: am separat galbenusurile de albusuri, galbenusurile le-am frecat cu uleiul, albusurile le-am batut cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana s-a topit, am adaugat crema de galbenusuri, apoi am adaugat si faina, am incorporat-o amestecand usor cu o lingura, am tapetat tava de tort cu hartie de copt, am rasturnat compozitia de blat si am introdus-o in cuptorul preincalzit.
Crema mascarpone: am preparat mai intai Crema Ole conform instructiunilor de pe plic, apoi am adaugat branza mascarpone pe care am frecat-o in prealabil cu doua linguri de zahar si am omogenizat compozitia.
Asamblarea si decorarea: am scos mai intai fondantul din frigider si l-am lasat sa se incalzeasca la temperatura camerei; blatul copt si racit l-am taiat in doua felii; am asezat prima felie pe care am insiropat-o putin cu sirop din conserva de ananas, am asezat crema apoi fructe feliate (ananas si capsuni), iarasi crema si am asezat a doua felie de blat pe care nu am mai insiropat-o.
Am uns tortul cu doua linguri de unt frecate cu o lingurita de zahar pudra, ca sa se lipeasca frumos fondantul.
Intre timp, fondantul s-a mai inmuiat, asa ca am l-am colorat putin cu verde (colorant alimentar) si l-am framantat din nou pana a devenit usor maleabil, apoi l-am intins intre doua folii alimentare pana la dimensiunea tortului impreuna cu banda laterala; am asezat foaia rezultata peste blat si am taiat marginile surplus pe care le-am folosit apoi la confectionarea frunzulitelor si a bandei asezata la baza tortului.
Carceii verzi au fost trasati cu creionul verde de la Dr. Oetker de sotul meu, pentru ca are mana mai sigura cand e vorba de desen.
Si un cadru detaliu...
A fost fooooarte apreciat, atat ca aspect cat si ca gust.
..... Dragii mei, am omis sa va spun ca la decorarea tortului am folosit si felii de kumquat, un fruct exotic delicios si aspectuos despre care va voi povesti mai multe cat de curand.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
18 comentarii:
..asa da Dana..ocupata cu distractii e foarte bine .hi..hi..cam asa am fost si eu in ultima luna.
Foarte frumos tortul si gustul e pe masura.
La Multi Ani,sanatate si multe bucurii alturi de cei dragi pentru nora ta...sunt sigura ca e mandra cu asa o soacra,pupici si felicitari pentru bunatatile ce le faci... nu scriu intotdeauna dar imi face placere sa intru sa vad ce bunatati faci.
Multumesc de vizita si de urari, Lissa!
Intr-adevar, nora-mea e la fel de mandra de mine cum sunt eu de ea, si cum mai rar se intampla...
Trebuie sa-ti marturisesc ca e primul meu fondant, sigur nu si ultimul, iar o vorba buna de la o specialista ca tine imi prinde foarte bine:)
molto molto bella :)
Buna Dana, merci de vizita si de aprecieri. La randul meu te felicit pentru superbul tau tort, pentru blog si retetele tale inedite. Pupici si sa-ti traiasca nora ta cea frumoasa. Mai rar asa o soacra...Te imbratisez cu drag de peste ocean!
Grazie Stefania :)
Multumesc de urari, Davella :)
Te pup si eu si te imbatisez si iti doresc un week-end minunat!
Cat e de frumoa si de delicat.Felicitari.Minunat arata.
foarte de apreciat faptul ca ati fost ocupata cu distractiile desi sunt putin invidioasa.si eu am fost ocupata dar..... cu curatenia.
atat sarlota pentru soacra dvs cat si tortul pentru nora arata minunat.la multi ani aniversatelor!
se pare ca sunteti o nora foarte atenta (ma refer la sarlota de vanilie) si o soacra iubitoare.mai rar asa persoane.sincere felicitari!
Mi-a placut foarte mult decorul fin si felul in care arata , e tare stilat aspectul, de gust nu mai zic, cred ca a fost racotitor, vreau sa intreb ce sant rotile alea portocalii, e glazura de Dr. Oetker, la noi nu am gasit asa ceva ?
Multumesc de vizita si apreciere, Micul! Ma bucur ca-ti place :)
Draga mea, Sarah, iti multumesc pentru apreciere :)
Sa stii ca am fost si eu in vizita pe la tine si tare mi-a placut minunatul tau tort cu mango, asa ca ti-am "furat" reteta :)
Te pup si iti doresc un week-end minunat in continuare...
Scumpa mea, Anastasia, rotile portocalii sunt felii de kumquat, un fruct exotic tare bun si aspectuos.
Desi este cam scumpicel, are avantajul ca se pastreaza bina atat in forma proaspata, cat si in zahar sau jeleu.
Danuca, mersi mult pentru raspuns, am sa caut la supermarket poate gasesc si la mine :) pupici dulci !
Arata superb! Are un decor fin, delicat, fara sa fie foarte incarcat. Nu s-ar zice ca e primul tort cu fondant. Iar gustul trebuie sa fie foarte bun cu asa o crema. O saptamana reusita!
Cu mare placere, Anastasia :) Am postat acum si un articol despre fructele de Kumquat.Te pup si eu :)
Multumesc, Elena!
Da, e primul tort fondant, pentru ca mie si sotului nu ne place acest tip de glazura, dar pentru nora mea... merita sa incerc :)
O saptamana excelente iti doresc si eu!
Inspirata de retea de aici, voi incerca sa fac pt baietelul meu un tort...Mikey Mouse. Am cateva nelamuriri legate de acest fondant: in reteta apar si 2 linguri de amidon, insa in descrierea detaliata..nu. Le-ati amestecat cu faina? sau cum se procedeaza? Fara amidon se poate face acest fondant?
Aveti idee cum obtin culoare neaga pt fondant,? ca nu am coloranti alimentari :(((
Multumesc mult! felicitari pt toate "clipele dulci"!
Asa este, Emella, am omis sa spun ca amidonul se adauga zaharului pudra pentru a obtine fondatul.
Nu stiu cu ce poti colora fondatul in culoarea neagra, pentru ca asta a fost si primul si ultimul (pana in prezent) tort fondat facut de mine. Cred ca o culoare inchisa poti obtine cu sirop de mure ori de afine, dar nu sunt sigura. Incearca pe o cantitate f. mica si vezi ce iese.
Sper sa-ti iasa bine. Mult succes!
Trimiteți un comentariu