
Si cum nu putea lipsi de pe masa de Craciun traditionala fasole cu carnati, preferata sotului meu, iat-o in maretia ei!
Ce avem nevoie:
500g fasole boabe
4 cepe medii
doi morcovi mari
cateva coaste afumate cu putina carne pe ele
4-5 catei de usturoi mari
100ml ulei,
2 linguri bulion
sare, piper, tarhon
6-7 buc. carnaciori afumati, eu am folosit Oltenesti de la Angst.
Cum procedam:
Spalam bine fasolea boabe, in mai multe ape, apoi o lasam in apa de pe o zi pe alta.
Apa trebuie sa depaseasca inca o data nivelul boabelor, deoarece fasolea se umfla.
A doua zi mai clatim o data boabele de fasole, punem apa noua si le dam la fiert.
Dupa ce au fiert un clocot-doua, aruncam apa impreuna cu cojile care s-au desprins. Le mai ajutam si noi cu mana indepartandu-le pe cat posibil.
Punem apoi fasolea cu apa noua pe foc, adaugam coastele, o ceapa taiata in patru, morcovii taiati in bucati mai mici, 2-3 linguri ulei, putina sare, piper.
Dupa ce au fiert bine boabele, le strecuram dar pastram zeama.
Desprindem carnea de pe coaste si trecem prin masina de tocat fasolea impreuna cu morcovul, ceapa si carnea de pe coaste. Adaugam si usturoiul facut mujdei cu putin ulei si sare.
Tocam apoi restul de ceapa, punem intr-o cratita restul de ulei si prajim ceapa tocata pana devine sticloasa. Adaugam cele doua linguri de bulion si diluam cu putina zeama ramasa de la fasolea fiarta, punem si putina sare si putin piper si gata sosul.
Pastram cateva linguri din sosul de ceapa pentru decor.
... Pastram intr-un bol si cateva linguri din fasolea tocata care, impreuna cu zeama pastrata, poate deveni o delicioasa supa crema de fasole...
Amestecam apoi sosul si fasolea tocata, omogenizam, gustam sa vedem cata sare ii mai trebuie, adaugam apoi piperul si putin tarhon.
Asezam totul intr-un vas, de preferinta termorezistent si acoperim cu un strat din sosul de ceapa pastrat.
Taiem apoi carnaciorii in bucatele nici prea mici dar nici prea mari, ii crestam usor in cateva locuri si ii prajim putin, apoi ii asezam peste fasolea frecata.

Inainte de servire putem sa incalzim la microunde.
... pentru supa: in zeama pastrata adaugam fasolea tocata pastrata, mai adaugam sare, piper macinat si putin tarhon si am preparat astfel o supa crema de fasole delicioasa pe care o putem servi cu crutoane. O mai putem imbunatati adaugand si cateva feliute de kaiser afumat rumenit usor...
Asigurati-va, totusi, ca stomacul vostru va rezista unui astfel de tratament :)

In rest, ce sa va spun, este de-a dreptul criminala!