28 decembrie 2008
Sarmalute in foi de varza acra
Bineinteles ca nu puteau lipsi sarmalutele de la masa noastra de Craciun.
Ingrediente folosite:
Foile de la trei capatini de varza, 1kg carne macra de porc tocata si 500g carne grasa de porc tocata, 250g piept afumat tocat, 250g piept afumat feliat, o cana orez, doua cepe tocate, o lingura arome pentru sarmale, doua linguri bulion, piper, sare.
Din cantitatile prezentate mi-au iesit 83 de sarmalute de marime medie.
Cum am procedat:
Am spalat in trei ape foile de varza si le-am asezat una peste alta intr-un castron.
Am amestecat carnea tocata macra cu cea grasa si cu pieptul afumat tocat.
Am tocat ceapa si am inmuiat-o putin in ulei, apoi am adaugat peste ea orezul spalat in multe ape si l-am inabusit impreuna cu ceapa.
Am luat apoi cratita de pe foc si am lasat sa se racoreasca putin compozitia.
Dupa ce s-a racorit am amestecat-o cu carnea tocata, am adaugat o lingura de arome pentru sarmale, sarea si piperul si am omogenizat compozitia.
Am pregatit cratita pentru sarmale, am tocat cateva foi si le-am asezat intr-un strat pe fundul cratitei, apoi am rasucit sarmalele si le-am asezat in cercuri concentrice suprapuse. La terminarea fiecarui strat, am asezat printre sarmale felii de piept afumat.
Deasupra ultimului strat am mai asezat unul de foi tocate, apoi am adaugat apa pana am acoperit sarmelele si am pus vasul la fiert pe foc mic pentru aproximativ o ora.
Dupa o ora am incercat cu furculita daca s-a fiert umplutura, apoi am pregatit un sos din doua linguri de bulion diluat cu apa in care am mai adaugat o lingura de arome pentru sarmale, putina sare si putin piper, am adaugat sosul peste sarmale si am bagat cratita in cuptorul preincalzit pentru inca o jumatate de ora.
Foarte important: gustati varza si daca este foarte sarata micsorati cantitatea de sare adaugata in umplutura si sos. Eu am nimerit o varza exelenta, nici prea sarata si nici prea acra, iar sarmalele au iesit minunate.
Le-am servit cu mamaliguta alaturi.
Etichete:
Craciun,
Preparate din carne tocata,
Preparate traditionale,
sarmale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
arata excelent!
Mi se lasa apa în gura...aici nu am varza acra întreaga ca sa le fac, gasesc doar la Paris la magazine gresesti ...Eu le fac în vas de lut :
vas Alsacian pentru Baeckeoffe:
http://www.alsace-depot.fr/boutique/liste
_produits.cfm?code_
lg=lg_fr&type=11
si le pun la cuptor si în loc de apa pun pe ele o sticla întreaga de suc de rosii cu legume (e un suc care se bea la aperitiv, are în el morcovi, telina , etc...)
Smaranda
Multumesc Dan si Sarbatori fericite!
Smaranda draga, imi pare rau pentru tine :) Dar cred ca si cum le faci tu ies bune...
Ti-as mai da o idee: poti opari foile de varza cruda in bors, dar cred ca nici bors nu gasesti pe acolo :)
Trimiteți un comentariu