Ingrediente: 1,5 kg capsune, 1 kg zahar
Mod de preparare:
Se spala capsunele si se curata de codite, se taie in jumatati si se aseaza in vasul in care se va fierbe sosul.
Se adauga zaharul si se amesteca bine, apoi se lasa acoperite pana a doua zi cand se pun la fiert, la foc mic. Pe masura ce se formeaza spuma aceasta se culege.
Dupa ce au fiert capsunele si nu se mai formeaza spuma, se strecoara totul printr-o sita (cu grija mare pentru ca e foarte fierbinte), se freaca cu o lingura de lemn capsunele ramase in sita, pana ce raman doar semintele.
Sosul rezultat se omogenizeaza si se mai fierbe cca 30 de minute. Trebuie sa fie putin legat, dar nu atat de mult ca la dulceata.
Intre timp se spala bine borcanele, se sterilizeaza in cuptor 20 de minute, apoi se umplu cu sosul inca fierbinte, se incapsuleaza, se aseaza cu capacul in jos si se acopera cu prosoape ori o paturica usoara. Dupa cca 10-15 minute se intorc borcanele cu capacul in sus si se pastreaza acoperite pana se racesc complet.
Intr-un post viitor va voi arata cum folosesc eu sosul la decorarea farfuriilor cu deserturi.
Pana atunci, va doresc o saptamana excelenta si mult spor!
10 comentarii:
Tare de folos ne-ar fi la iarna sosul asta,mai ales ca adoram capsunile...
mai are rost sa mai spun ca arata divin,ca sunt convinsa ca e super fin si super delicios?cred ca nu.sa-l savurati cu placere!pupicei
Absolut superb si sosul si prezentarea,felicitari!
da'esti de nestavilit cu minunatiile astea de conserve !
@ Pai la asta m-am gandit si eu, Teo :) Acum fructele sunt mai bune crude, dar la iarna fructele conservate ne readuc aromele lor in bucatarie.
@ Draga Sarah, abia astept sa le folosesc :)
@ Multumesc,Flory :)
@ Pansy draga, asa e la varsta noastra, ne pornim mai greu, dar si cand ne pornim, nu ne mai opreste nimic :))))
Arata pur si simplu delicios.
Multumesc, Haplea :)
Saracul sos nu a avut nici o sansa...ne-am batut pe el. Evident ca eu am castigat :-d
ajutor! am facut gem de caise acum 2 saptamani (dupa reteta clasica) si azi am constatat ca deasupra s/a facut "floare". ce sa fac ?
Draga Coco, solutia este sa scoti floarea din borcane si sa fierbi din nou tot gemul, adaugandu-i inca 1 kg de zahar.
Apoi ai grija la urmatoarele aspecte:
spala bine borcanele si sterilizeaza-le in cuptor, umple-le cu gemul cald spre fierbinte, pune-le capacele si rastoarna-le cu capacul in jos. Acopera-le cu prosoape ori o paturica si nu le mai intoarce pana a doua zi. A doua zi le rastorni cu capacul in sus si le mai lasi acoperite pana se racesc complet. Abia acum le poti depozita in loc racoros si intunecos.
Sper sa-l mai poti salva. Succes!
Trimiteți un comentariu