07 decembrie 2008
Figurine din turta dulce pentru Mosul
Mosul a trecut si pe la noi si a fost bun si generos pentru ca si noi i-am pregatit prajiturelele lui preferate si anume, figurine din turta dulce.
Iata si reteta lor!
Preparare: 55 min.; la frigider: 2 ore; coacere: 15 min.; racire: 2 ore; garantie: 6 saptamani.
Se pastreaza in cutii inchise.
Ai nevoie de: 100g unt, 100g zahar, 200g miere, 1 lingura cacao, un praf scortisoara macinata, un praf cuisoare macinate, un praf nucsoara macinata, un praf enibahar macinat (eu am avut un mix din toate aceste mirodenii si am pus o lingurita cu varf din acest mix), 2 pliculete zahar vanilinalt, un ou, 500 g faina, o jumatate dintr-un plic de praf de copt, 200ml smantana dulce.
Pentru decorare: 200g zahar pudra, un albus de ou, o lingurita zeama de lamaie.
Din ingredientele prezentate ies cca. 50 buc.
Cum am preparat:
intr-o craticioara am asezat untul, zaharul, mierea, cacaoua si le-am dat in fiert la foc moale. Am luat vasul de pe foc si am lasat compozitia sa se raceasca. Am adaugat apoi mirodeniile, oul, faina, praful de copt si smantana dulce si am framantat aluatul, care trebuie sa aiba o consistenta compacta, putin dura, cam ca o plastilina tare. Se formeaza din aluat o bila care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru doua ore.
Pentru copt, cuptorul se incinge la 180 grade C.
Se scoate aluatul din frigider, se rupe in 2-3 bucati, se aseaza pe rand bucatile intre folii alimentare si se intinde uniform. Grosimea trebuie sa fie cam de 4 mm.
Se scoate foaia de aluat dintre folii, se aseaza pe planseta si se decupeaza in formele dorite.
Eu am folosit stelute, braduti, cizmulite pentru Mosul, clopotei si cam atat.
Figurinele se aseaza in tavi tapetate cu hartie de copt.
Am copt pe rand figurinele cca 10-15 minute pentru fiecare serie. Nu le lasati mai mult pentru ca se intaresc.
Dupa ce le-am scos, le-am asezat pe un gratar sa se raceasca cca 30 de minute.
Intre timp am pregatit glazura din: un albus de ou batut bine pe care l-am amestecat cu 200g zahar pudra si o lingurita de suc de lamaie pe care l-am adaugat picatura cu picatura, pana ce compozitia a ajuns la consistenta dorita.
Acum vine greul!
Trebuie sa ai putintica rabdare si indemanare ca sa decorezi aceste figurine... asa cum am facut eu, deoarece le-am ornat cu scobitoarea.
Mai la sfarsit, insa, m-a lasat si pe mine rabdarea si am renuntat sa mai folosesc scobitoarea, asa ca am uns cu o pensula glazura pe intreaga suprafata a figurinei si am presarat nuca de cocos.
Dar nu a iesit deloc rau, nu-i asa?
Etichete:
biscuiti,
Craciun,
deserturi,
turta dulce
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Bine te-am gasit Dana!
Da'ce bine arata figurinele ,e adevarat ca e migalos dar arata tare bine ...felicitari pt rabdare,a meritat!
Ma inchin in fata maiestriei tale, Dana draga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu am cuvinte, chiar nu am...
...par atat de reale stelutele, parca-s "pictate" cu promoroaca...
Wowww, minunat!!!
...din tot sufletul felicitari!
Fug sa-mi umplu inca o data ochii cu ele... :)
Te puuuup!!!
Bine-ai venit, Lissa :)
Asa este, au fost migaloase, dar au provocat si multa bucurie, asa ca a meritat :)
Multumesc pentru felicitari!
Laura draga, esti grozava!
Parca te vad bucurandu-te de priveliste, asa cum s-au bucurat si ai mei si bineinteles ca si Mosul, asa ca a meritat sa le bibilesc :)
Multumesc pentru exclamatii, m-au inveselit si mi-au umplut sufletul!
Placerea voastra este pentru mine o rasplata in plus.
Te pup dulce precum turta, ha, ha, asta a fost spontana, dar buna, nu-i asa?
Pa! Pa!
Ma întreb ce-o fi în franceza
nucsoara si enibahar ? Trebuie sa caut undeva numele acestor mirodenii ca tare as dori sa le fac si eu de sarbatori,
Pupici si merci pentru reteta, Smaranda
Smaranda draga, m-am documentat si iata ce am aflat:
NUCSOARA - Myristica fragrans
Engleza: Nutmeg; Franceza: Muscade; Germana: Muskatnuß; Italiana: Noce moscata si Spaniola: Moscada, Nuez moscada.
ENIBAHAR - PIPER DE JAMAICA
Pimenta dioica
Engleza: Allspice, Jamaica pepper, Myrtle pepper, Pimento, Newspice
Franceza: Piment, Piment Jamaïque, Poivre aromatique, Toute-épice, Poivre de la Jamaïque
Germana: Piment, Neugewürz, Allgewürz, Nelkenpfeffer, Jamaicapfeffer, Englisches Gewürz
Italiana: Pimento, Pepe di Giamaica
Spaniola: Pimienta de Jamaica, Pimienta gorda; Pimienta dulce, Guayabita.
Sper ca iti sunt de folos informatiile, tie si fetelor de pretutindeni, pe care le pup dulce :)
Dana
Esti formidabila! Am Quatre épices et muscade, deci pot sa le fac si eu!
Îti voi trimite poze când vor fi gata!
Smaranda
Wow, acum le-am vazut si pe astea. Felicitari pt indemanare si rabdare. Superbe ti-au iesit! :)
Multumesc Edith, vreau sa-ti spun ca acum am gustat una - pentru ca am pus cateva in cutiuta pana la Craciun - si sunt delicioase... s-au inmuiat putin iar aromele mirodeniilor sunt de-a dreptul minunate :)
Multumesc frumos pt. reteta Dana! Fragede, delicioase, numai bune au fost pt. Mos Craciun!
Sarbatori fericite si linistite iti doresc!
Trimiteți un comentariu