13 octombrie 2010
Mix de legume murate
Revin cu o noua reteta din gama de Muraturi, dulceturi, gemuri - conserve pentru iarna, si anume Mix de legume murate.
Pot sa spun ca acest mix de muraturi concureaza (intre preferintele mele) cu Gogosarii umpluti cu struguri, desi nu sunt cu nimic mai prejos si Gogosariii umpluti cu varza rosie si cu varza alba, Gogosarii acri instant (preferatii sotului meu).
Tot din gama conservelor am mai pregatit (pentru iarna care se anunta grea) si Verdeturile criogenate, mai precis: leustean, patrunjel si marar.
Dar despre ele va voi povesti in episodul urmator.
Sa nu mai lungesc vorba, iata si reteta.
Ingrediente:
gogosari, gogonele, castraveciori, conopida, pepenei mici, morcovi, telina, struguri;
in unele borcane am adaugat si bucati de sfecla rosie, pentru ca fiului meu ii plac muraturile rozalii;
in rest, am mai strecurat betisoare de hrean, betisoare-floare de marar, frunze de telina, catei de usturoi.
pentru sos: apa, otet, sare grunjoasa, zahar si arome: foi de dafin, seminte de mustar, boabe de piper, cuisoare; miere, conservant.
Cum se procedeaza:
Se spala bine toate legumele si se maruntesc, dupa preferinte.
Se pregatesc borcanele: se spala bine si se usuca.
Se pregateste zeama de muratura: se pun 3 parti apa si o parte otet de 9 grade, 1 lingura de sare grunjoasa si 3 linguri de zahar la litrul de lichid si se da in clocot. Dupa ce a dat in clocot, se adauga aromele: cateva foi de dafin, 1 lingurita seminte de mustar, o lingurita boabe piper si o jumatate lingurita cuisoare la litrul de lichid. Inainte de a fi turnata in borcane fiertura, se mai adauga cate o lingura de miere la litrul de lichid si se omogenizeaza bine. Eu am adaugat si un pliculet de conservant la 4 litri de fiertura.
In borcanele spalate bine si uscate, se aseaza, dupa imaginatie, legumele maruntite, indesandu-se bine. Intre bucatile mai mari de gogosari si conopida se strecoara felii de morcovi, de telina, de castraveciori, boabe de struguri, catei de usturoi, frunze de telina, betisoarele de hrean si de marar.
Dupa ce ati umplut toate borcanele turnati peste legume fiertura fierbinte urmarind sa depasiti nivelul legumelor (eventual fixati legumele cu niste betisoare ca sa nu se ridice deasupra lichidului), puneti capacele, le infiletati bine si asezati borcanele in camara, la intuneric si racoare.
Mult spor si o toamna bogata va doresc tuturor!
Etichete:
muraturi,
pentru camara
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
ma umpli de pizma cu muraturile astea !bravo,bravo!
I don't understand the language but I love what I see.
Nu ai motive, Pansy :) Legumele le-am luat la preturi bune iar pregatirea nu a necesitat prea mult timp. Desi sunt destul de ocupata cu jobul, in doua dupa-amieze le-am facut.
Welcome and thanks for appreciation, Quay Po Cooks!
You can use googletranslate to understand the recipes on this blog.
Have a nice day!
Minunat... si daca si iarna zici ca va fii grea... vor prinde bine. Weekend placut.
Fiul tau s-a batut cu nevasta-sa pe muraturile rozalii asa ca am mai dat gata inca un borcan in loc de masa de seara ;)
Oare daca nu pun conservant o sa tina?
Trimiteți un comentariu