21 august 2008
Blat de tort
Cum fac eu blaturile de tort:
In functie de cat de mare imi doresc sa fie blatul, stabilesc cantitatile de ingrediente.
Astfel, a 5 oua, pun 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 2 linguri ulei, putina sare, arome (zahar vanilinat, coaja rasa de lamaie si/sau portocala).
Daca vreau un blat mai mare, maresc dozele patrand raportul, astfel: cate oua folosesc, atatea linguri de zahar si tot atatea linguri de faina, doar ulei pun mai putin de jumatate din numarul de linguri, de exemplu, la 7-8 oua pun 3 linguri ulei, la 10 oua pun 4 linguri ulei.
Cum procedez:
Separ albusurile de galbenusuri.
Frec galbenusurile cu uleiul si un strop de sare ca sa le accentuez culoarea, nu prea multa, pentru ca pun un strop de sare si in albusuri, ca sa se lege mai repede si mai bine.
Albusurile le bat bine cu un strop de sare si cand s-au legat adaug zaharul si le bat in continuare pana ce compozitia nu mai curge. Adaug galbenusurile, faina si aromele si le omogenizez, amestecand usor cu o lingura de lemn.
Daca vreau sa fac un blat de cacao, adaug la sfarsit una-doua linguri cacao cernuta.
In functie de ce fel de creme voi folosi, obisnuiesc sa insiropez cu: suc de citrice, zeama de la compot, cafea, sirop de zahar ars etc.
Etichete:
desert,
retete de baza,
Torturi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu